LaLiga Berita

Joan Laporta masih memerlukan dana simpanan 70 juta euro untuk menjadi presiden Barcelona

Akhirnya untuk pertama kalinya dalam jangka masa yang panjang, penyokong di Barcelona mempunyai alasan untuk bersikap optimis. Bentuk liga Blaugrana telah bertambah baik, Lionel Messi kembali ke kehebatannya menjaringkan gol, dan pilihan pemain muda yang bagus memberikan persembahan yang menjanjikan untuk pasukan pertama. Walaupun keluar dari Liga Juara-Juara, mereka beroptimis dengan peluang memenangi sepasangan gelaran domestik.

Ribut nampaknya mereda mempertimbangkan semua yang terjadi pada musim panas lalu, khususnya kekalahan 8-2 yang merendahkan ditangan Bayern Munich yang unggul, memaksakan keluaran pemain utama dengan sedikit wang, dan Messi memaksa jalan keluar yang hanya dicegah ketika menjadi jelas bahawa dia harus membawa kelab itu ke mahkamah.

Pertanda baik lain, bergantung pada pandangan seseorang, adalah kemenangan Joan Laporta dalam pilihan raya presiden baru-baru ini. Berikutan pemergian Josep Bartomeu, yang telah mengakibatkan keruntuhan club setelah mensia-siakan €1 bilion untuk pemain kurang upaya, dan menyekat pemergian Messi musim panas lalu, kepulangan Laporta disambut dengan tangan terbuka.

Bahkan Messi sendiri mengundi dalam pilihan raya untuk pertama kalinya untuk menunjukkan tanda sokongannya kepada Laporta, orang yang melantik Pep Guardiola dan mengawasi masa yang paling berjaya dalam sejarah kelab.

Malangnya, keadaan seolah-olah melanda ketika kenaikan Laporta ke pejabat kini dalam situasi kurang senang sekarang, dengan surat khabar Sepanyol El Periodico melaporkan bahawa Laporta masih kekurangan €70 juta dari pembayaran deposit yang diperlukan untuk mana-mana pemenang secara rasmi mengambil alih jawatan presiden.

Undang-undang kelab menyatakan bahawa mana-mana presiden yang terpilih mesti menunjukkan pelaburan yang dijamin sebanyak 15 peratus daripada anggaran kelab, yang dalam kes ini adalah €124 juta.

Laporta mesti mencari baki wang sebelum hari Rabu atau keseluruhan proses pilihan raya harus dimulakan lagi.

Tepat ketika kami fikir semuanya akhirnya mula berubah dengan baik untuk Barcelona.