Malaysia Berita

‘Semangat Gemilang’ sempena Hari Malaysia

Sukan merupakan satu aktiviti yang tidak asing lagi di Malaysia sebagai instrumen yang menyatukan rakyat. Ianya bertindak sebagai unit penting dalam menyaksikan perpaduan tidak kira bangsa, agama, dan latar belakang agar kekal kukuh. Usaha yang berterusan berpotensi untuk mengukuhkan lagi semangat kebangsaan yang telah terbina sejak dahulu lagi.

Semangat bersatu padu dan perjuangan yang jitu untuk membawa nama Malaysia ke serata dunia bukan satu perkara yang mudah. Malah, ianya memerlukan sokongan dan dokongan daripada pelbagai pihak.  Sebagai contoh, mewakili negara dalam acara sukan di peringkat antarabangsa menjadi bukti bahawa semangat cintakan negara mampu disumbang daripada pelbagai bidang dan aspek termasuk sukan. 

Bersempena dengan sambutan Hari Malaysia, Malaysia Airlines Berhad (MAB) telah melancarkan sebuah video bertemakan ‘Semangat Gemilang’ berdurasi lebih kurang dua minit buat tatapan seluruh rakyat Malaysia. Malaysia Airlines yang dikenali sebagai syarikat penerbangan negara terus mekar melebarkan sayap dengan hospitaliti bertaraf dunia yang sentiasa menjadi pilihan rakyat Malaysia. 

Malaysia Airlines Malaysia Day 2019 | Semangat Gemilang

Watch Pandelela as she expresses her proudest moment in her sporting career and discover what she shares with Malaysia’s national carrier. Selamat Hari Malaysia to all Malaysians!

Posted by Malaysia Airlines on Saturday, 14 September 2019

Video yang dilancarkan menerusi laman Facebook rasmi dan Youtube Malaysia Airlines itu memaparkan kisah penerjun negara yang berasal dari Sarawak, Pandalela Rinong dalam mengharungi dugaan dan cabaran ketika membawa nama Malaysia di mata dunia. Penampilan watak  seorang Juruterbang Malaysia Airlines yang bertanyakan soalan dan berswafoto bersama Pandalela juga menarik perhatian dimana simbolik dua rakyat Malaysia yang menggalas tanggungjawab besar dalam membawa semangat Jalur Gemilang dalam bidang yang berlainan. Ianya bertepatan dengan tema ‘Semangat Gemilang’ yang sentiasa terpahat di hati setiap satu rakyat Malaysia.

Tugas dan amanah yang dipikul seorang atlet sangat berat jika diamati secara lebih mendalam. Pengorbanan yang dicurahkan juga tidak boleh ditukar ganti. Mereka berhak untuk berbangga diatas pencapaian yang telah diusahakan. Itulah antara mesej yang disampaikan oleh Pandalela yang turut menyatakan bahawa tiada apa yang mampu untuk membunuh semangat yang dibina setelah mendapat sokongan keluarga, rakan sepasukan, dan seluruh rakyat Malaysia.

Begitu juga dengan tanggungjawab berat seorang juruterbang yang bukan sahaja membawa penumpang malah membawa nama Malaysia Airlines. Kebanggaan pasti terlakar di wajah disaat sayap pesawat yang membawa bendera negara terbang ke seantero dunia ibarat mengibarkan Jalur Gemilang sama seperti yang dilakukan Pandalela ketika membuat kibaran bendera setelah merangkul kejayaan.

Disamping itu, atlet lain yang turut sama tampil di dalam video ini termasuk penerjun kebangsaan, Nur Dhabitah Sabri, atlet Paraglider Nadiah Wafa, atlet paralimpik negara dan beberapa pemain skuad Harimau Malaya seperti Safawi Rasid, Matthew Davies, Akhyar Rashid, dan Mohamadou Sumareh yang memperagakan jersi hitam kuning yang membawa simbolik Harimau Malaya. 

Video yang mendapat setengah juta tontonan itu dilihat berpotensi untuk menyatukan seluruh rakyat Malaysia. Sambutan luar biasa yang ditunjukkan ini mampu melonjakkan semangat perpaduan seiring dengan tema ‘Semangat Gemilang’ yang dibawa dalam video tersebut. 

   Video penuh boleh ditonton di pautan link Facebook dan Youtube rasmi Malaysia Airlines di bawah,

Facebook: https://www.facebook.com/malaysiaairlines/posts/366367544268428

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=028e-Dhn84I