Kolum

Adakah Jurgen Klopp layak untuk mendapat kontrak baharu?

Semua orang bangga dengan pencapaian Liverpool pada musim lalu. Penantian untuk menjulang trofi pertama bersama Liverpool telah berjaya dikecapi oleh Jurgen Klopp dan manakala berita melapor secara meluas tentang lanjutan kontrak Jurgen Klopp.

Ramai yang merasa kemenangan pada aksi Liga Juara-Juara sebelum ini telah berjaya memuaskan pemilik Liverpool dan pengurus kelahiran Jerman tersebut layak untuk diberikan kontrak lanjutan.

Kebanyakan penyokong bola sepak jarang untuk membezakan Liverpool bersama-sama dengan Manchester United dan Manchester City yang mempunyai kewangan yang kukuh. Tetapi pemilik Liverpool telah memberi ruang yang besar untuk Klopp menaikkan pasukan selama ini, cuma realiti satu trofi sejak 2015 perlu dilihat kembali.

Klopp telah berjaya meningkatkan pasukan beliau daripada sebuah pasukan yang biasa kepada pasukan terbaik di Eropah. Pemilik semestinya sedar dengan kemajuan yang dilakukan oleh Liverpool apabila berjaya menjulang Liga Juara-Juara dan bersaing untuk memenangi kejuaraan Liga Perdana Inggeris.

Tetapi pemilik Liverpool juga perlu sedar dengan masa yang panjang diberikan kepada Klopp sepatutnya sudah mampu untuk memenuhi trofi kabinet yang terdapat di Anfield. Secara umumnya, Klopp masih berada di tahap biasa – tidak seperti masa dia di Borussia Dortmund.

Pengurus kelahiran Jerman mungkin boleh memberi alasan bahawa kegembiraan dan kesabaran adalah kunci penting kepada kejayaan pasukan, tetapi bagi pemilik Liverpool, Klopp mempunyai hutang yang tinggi untuk dibayar setelah segala bantuan kewangan diberikan kepada beliau.

Bagi penyokong Liverpool pula, kemenangan Liga Perdana Inggeris lebih penting daripada kejuaraan Eropah biarpun mereka telah berjaya memenanginya sebanyak enam kali.

Walau bagaimanapun, Jurgen Klopp telah berjaya membawa satu harapan baharu kepada kelab. Selepas beberapa tahun bekerja keras untuk meletakkan Liverpool di tempat asalnya, tiada keraguan bahawa Klopp adalah pengurus yang baik dengan semangat yang tinggi. Tetapi ianya perlu dibuktikan dengan memenangi lebih banyak trofi untuk Liverpool.