Kajian & Analisis

Analisa pemain : Bagaimana Luka Jovic memikat Real Madrid?

Real Madrid telah membawa masuk penyerang muda Luka Jovic pada musim perpindahan pemain dengan bayaran sekitar 60 juta euro dari kelab Jerman, Eintracht Frankfurt

Pemain berusia 21 tahun ini telah menjaringan 27 gol dan telah merekodkan tujuh bantuan gol.

Beliau dilihat bakal membantu Benzema di bahagian serangan, biarpun tidak mempunyai ketinggian yang diharapkan, tetapi antara kekuatan pemain ini adalah perebutan bola diudara.

Apa yang pasti, Luka Jovic telah menyebabkan pertahanan lawan berada dalam keadaan merbahaya. Tetapi bagaimana pemain muda kelahiran Serbia ini bermain? Kami ada jawapannya.

Luka Jovic adalah penyerang moden, Squawka telah menyatakan bahawa beliau banyak menghabiskan sebahagian daripada masa permainan beliau di bahagian lawan dengan keseluruhan besar di bahagian kiri padang.

Antara kelebihan Luka Jovic adalah beliau mampu untuk menyambut bola yang dihantar dari jauh dan tahu mencari ruang kosong dalam misi meledakkan gol.

Selain daripada itu, kotak penalti lawan adalah tempat di mana beliau sering menghabiskan masa dan disitulah tempat paling merbahaya buat pemain berusia 21 tahun ini.

(Photo by TF-Images/Getty Images)

Pertahanan lawan telah dihukum oleh beliau sebanyak 59 gol di dalam kotak penalti dan 10 gol dari sepakan jarak jauh. Secara keseluruhan, beliau mempunyai 125 cubaan ke arah gawang gol.

Kebanyakkan gol beliau hadir daripada bahagian kiri gawang dan selebihnya adalah di bahagian kanan.

Menurut statistik yang dikeluarkan Marca, empat daripada lima cubaan beliau disasarkan di bahagian kanan manakala lapan daripada sembilan cubaan beliau berjaya menghasilkan gol di bahagian kiri.

Jaringan yang dihasilkan beliau adalah dengan menggunakan kaki kanan, tetapi beliau juga telah memberi kesan dengan kaki kiri.

Menurut statistik, Luka Jovic telah berjaya menyempurnakan 15 gol dengan kaki kanan dan selebihnya menggunakan kaki kiri pada musim ini.

Secara keseluruhan, menurut Squawka, Luka Jovic mempunyai purata jaringan gol sebanyak 0.7 dan purata peluang yang dihasilkan beliau adalah 2.4.

Selain daripada menjaringkan gol untuk pasukan, Luka Jovic juga mampu untuk membantu rakan sepasukan menghasilkan gol.

Beliau telah mencatat purata 1.8 hantaran penting dalam satu perlawanan dan akhbar Jerman memuji beliau sebagai pemain sempurna dalam menjaringkan gol dan juga pemain yang mampu membantu rakan sepasukan.

Luka Jovic bakal bergandingan dengan Karim Benzema di bahagian serangan dan beliau dilihat antara prospek masa hadapan yang mampu untuk menggantikan tempat Benzema