Luar Negara Berita

Linangan air mata akhiri perlawanan terakhir Petr Cech

Tidak semua kisah akan tertulis sebuah pengakhiran yang baik, begitu juga dengan penjaga gol Arsenal, Petr Cech yang bermain perlawanan terakhir beliau dalam kancah bola sepak profesional sebelum bersara.

Apa yang nyata, malam tadi adalah perpisahan yang gembira daripada Eden Hazard buat penyokong Chelsea, manakala perpisahan yang mengecewakan buat penjaga gol berusia 37 tahun apabila terpaksa menanggung kekalahan di pentas akhir dengan bekas kelab beliau.

Cech adalah salah seorang penjaga gol terbaik Liga Perdana Inggeris pernah saksikan selaman 15 tahun beliau berkhidmat di sana dan telah menjadi salah seorang penjaga gol terbaik di dunia dalam kedudukannya.

Marca

Sejarah telah membuktikan bagaimana Cech mampu sampai pada tahap tertinggi bola sepak dunia.

Walaupun menerima kekalahan dengan pahit apabila bolos empat gol, Cech tetap melakukan kerjanya dengan baik. Cuma malang bagi beliau, barisan pertahanan Arsenal tidak mempersembahkan satu perlawanan yang setaraf dengan beliau dan akhirnya mereka kehilangan trofi yang menentukan masa depan mereka dalam kejohanan Liga Juara-Juara.

Apabila wisel terakhir dibunyikan, jelas di muka televisyen, seorang lagenda dan penjaga gol terbaik dunia mengalirkan air mata pada perlawanan terakhir beliau.