Luar Negara Berita

Jurgen Klopp akui hidup seperti orang bertapa

Liverpool berada di tangga kedua dengan 85 mata, ketinggalan satu mata di belakang bekas juara musim lalu, Manchester City dan sedang dalam misi menjuarai liga sejak kali terakhir adalah pada 1990.

Bagi pengendali Liverpool, Jurgen Klopp mengakui bahawa kehidupan beliau seolah-olah seperti orang yang sedang bertapa.

“Saya tidak keluar rumah langsung, selain tugasan bola sepak.

“Kenapa saya perlu keluar? Saya masih ada bekalan seluar jeans yang boleh dipakai untuk 20 tahun lagi.  Jadi saya tiada masalah. Saya tidak pergi ke kedai. Saya tidak perlu melakukannya.

“Saya dapat bayangkan suasana dan mood di bandar ini sangat bagus ketika ini tapi saya tak perlu mendengarnya dan saya tak perlu melihatnya.

“Namun dalam bola sepak, saya sendiri sebagai seorang penyokong kuatnya, saya tahu apa akan berlaku ketika pasukan saya sedang harunginya ketika ini. Situasi utama yang kami hadapi ketika ini ialah mengenai desas desus.

“Saya boleh bayangkan orang ramai akan keluar meraikan kejayaan, bercakap mengenainya, tetapi kami bukan sebahagian daripada topik itu. Kami perlu memastikan ia kekal begitu dan itu tiada masalah buat kami.

“Saya suka situasi yang kami alami ketika ini, ia sangat menarik, tetapi sudah pasti kami perlu membuktikannya dalam setiap perlawanan. Ia semuanya sangat menarik, tetapi ia belum sempurna, jadi kami perlu terus bekerja keras,” kata Klopp.

Liverpool sedang mengekalkan rentak mengharungi 17 perlawanan tanpa kalah termasuk kemenangan kelapan sederet ketika membenam cabaran Porto 4-1 dalam suku akhir kedua Liga Juara-Juara, Rabu lalu.