Luar Negara Berita

Arsenal Padam Rekod Bersih Solskjaer

Ole Gunnar Solskjaer menerima kekalahan domestik pertama selaku pengurus sementara Manchester United apabila pasukannya tewas 2-0 kepada Arsenal awal pagi tadi.

Pasukan Arsenal turun dengan misi membalas dendam setelah disingkir keluar oleh United pada kempen Piala FA menemui jaringan awal melalui Granit Xhaka pada separuh masa pertama dan penalti Pierre Emerick-Aubameyang melengkap kemenangan Arsenal.

Bagi pengurus United, kegagalan pemain beliau menunjukkan kesungguhan untuk menang adalah antara punca mereka tewas awal pagi tadi.

“Anda perlu kecewa dengan keputusan ini, tapi persembahan adalah bagus,” kata Solskjaer.

“Gol pertama selalu menunjukkan bagaimana perlawanan akan berlangsung. Kami mencipta peluang, peluang besar, terkena palang dua kali, (Bernd) Leno bermain baik.

(Photo by David Price/Arsenal FC via Getty Images)

“Dalam aspek apa yang boleh kita kawal, kami tidak seharusnya rasa terlalu kecewa.”

Kemenangan ini memberi kedudukan yang selesa buat Arsenal apabila hanya dibezakan satu mata dengan Tottenham ditempat ketiga dan anak buah Unai Emery boleh menarik nafas lega apabila baki lapan perlawanan Liga mereka tidak akan bertemu dengan mana-mana pasukan kelompak enam teratas.

Manakala United mempunyai dua perlawanan besar menunggu mereka, Manchester City dan Chelsea serta perlawanan Liga Juara-Juara dan Piala FA.

Emery melakukan lima perubahan daripada skuad berkenaan dan hasilnya kemenangan penting.

“Kami akan bermain perlawanan sukar dan menjadi konsisten adalah sangat penting,” kata Emery. “Pada ketika ini saya rasa kami bermain konsisten, tapi kami perlu tenang dan bersabar.”