Luar Negara Berita

Sala Dikenal Pasti Dari Bangkai Pesawat

Badan yang diangkat daripada bangkai pesawat yang terhempas di Lautan Inggeris telah dikenal pasti sebagai pemain bola sepak kelahiran Argentina, Emiliano Sala, kata polis Britain pada Khamis lalu.

Sala, 28, sebelum ini telah terbang dari Perancis untuk ke Wales pada 21 Januari bagi menyertai pasukan barunya, Cardiff City apabila pesawat yang beliau naiki hilang di kawasan Lautan Inggeris.

Pesawat dan mayat tersebut dijumpai pada Ahad lalu melalui agensi pencarian swasta dan sebuah badan bukan kerajaan.

“Badan tersebut dibawa ke Pelabuhan Portland hari ini … telah dikenal pasti secara rasmi oleh HM Coroner wilayah Dorset sebagai pemain bola sepak profesional Emiliano Sala,” kata kenyataan polis itu.

“Keluarga Sala dan juruterbang David Ibbotson telah diberitahu dengan berita ini dan akan terus disokong oleh pegawai perhubungan keluarga yang terlatih. Kami akan kekal dengan mereka pada masa sukar ini.”

Cardiff menyiarkan kenyataan itu di laman web mereka.

“Kami menawarkan simpati dan ucapan takziah kepada keluarga Emiliano. Dia dan David akan kekal dalam pemikiran kami,” kata kelab Welsh itu.

Sala telah bersetuju untuk menyertai Cardiff dengan bayaran rekod kelab sebanyak 15 juta pound ($ 19.43 juta) dari kelab Perancis Ligue 1, Nantes.

Polis berkata siasatan ke atas keadaan kematian itu akan diteruskan.