Malaysia Berita

Pihak Berkuasa Hentikan Pencarian Emiliano Sala

Pihak berkuasa tempatan hari ini mengumumkan keputusan mereka untuk menghentikan pencarian pemain bolasepak Argentina, Emiliano Sala dan juruterbang selepas pesawat dinaiki mereka hilang di Kepulauan English pada Isnin lalu.

“Kami meninjau semua maklumat yang ada kepada kami, serta mengetahui peralatan kecemasan yang ada dan mengambil keputusan yang sukar untuk menamatkan pencarian,” kata David Barker, kapten kapal Pulau Guernsey, dalam kenyataan yang disiarkan oleh polis di Twitter.

Pencarian yang melibatkan tiga kapalterbang, lima helikopter, dua bot penyelamat dan beberapa pertolongan daripada bot nelayan telah meliputi sekitar 1700 kilometer persegi, menurut Barker.

Pihak polis juga cuba mendapatkan data dan gambaran satelit daripada dua telefon bimbit untuk mengenal pasti lokasi terakhir Sala dan juruterbang, David Ibbotson, tetapi gagal.

“Peluang untuk terus hidup di peringkat ini sangat jauh,” kata Encik Barker dalam kenyataannya.

Selepas pengumuman pihak berkuasa tempatan, kakak kepada bekas pemain bolasepak Nantes, Romina Sala membuat kenyataan dengan meminta agar pihak berkuasa tempatan tidak memberhentikan usaha mencari dan menyelamat.

“Tolong, tolong jangan berhenti cari,” kata Romina Sala sambil mengesat air mata.

Dia turut menyatakan kepada wartawan bahawa dia percaya Sala masih hidup dan senang menunggu bantuan.

Kelab yang diwakili Sala, Nantes juga meminta kepada pihak berkuasa agar meneruskan usaha mencari dan menyelamat. Kenyataan itu dikongsi oleh laman Twitter rasmi milik kelab tersebut.

“FC Nantes mengetahui bahawa pencarian pesawat yang hilang telah dihentikan. Carian ini tidak boleh dihentikan, Gernernsey Police,

Kelab dan penyokongnya sangat meminta pencarian untuk mencari Emiliano Sala diteruskan, untuk keluarganya dan saudara terdekatnya. Bersama-sama untuk Emi!” Kata kenyataan tersebut.

Pada hari Isnin malam, apabila pesawatnya hilang, Sala menghantar mesej audio kepada keluarganya dari pesawat, di mana dia berkata, “Saya sangat takut” dan memberi amaran bahawa pesawat itu “seolah-olah akan jatuh.”

“Jika, dalam masa satu setengah jam, anda tidak mempunyai berita dari saya,” katanya, “Saya tidak tahu jika mereka akan menghantar seseorang untuk mencari saya, kerana mereka tidak akan mencari saya.”

Sumber – nytimes.com