Berita Asian Cup

Iran Teruja Jumpa China

Ketua jurulatih Iran, Carlos Queiroz menyatakan bahawa anak buahnya bakal mencipta kejutan ketika turun menghadapi China dalam pertemuan suku akhir Piala Asia 2019, hari ini.

Selepas mengalahkan Oman 2-0 dalam Pusingan 16, mereka telah menang empat perlawanan sebelum menjadi lapan pasukan terbaik dan keyakinan mereka tinggi dalam misi untuk memenangi Piala Asia pertama sejak 1976.

Percubaan terakhir pasukan Iran di Piala Asia berakhir di peringkat yang sama ketika mereka kalah secara dramatis menerusi penalti ke atas Iraq empat tahun lalu di Australia.

Walaupun mengingati keputusan itu, Queiroz bertekad untuk Iran meletakkan apa yang telah mereka pelajari untuk digunakan dengan baik ketika mereka menghadapi pasukan daripada Asia Timur itu.

“Tidak ada dua perlawanan dalam bola sepak yang pernah menjadi sama, dalam bola sepak ia selalu menjadi cerita yang berbeza,” kata beliau.

“Lawan China adalah permainan baru, pengembaraan baru, dan satu di mana kita boleh cuba melakukan yang terbaik. Walau bagaimanapun, yang penting adalah untuk mengingati semua pengalaman yang telah kita pelajari – baik ketika kita menang dan apabila kita telah tewas – dan gunakannya dengan baik.

“Ini seperti perlawanan akhir kerana ia adalah permainan yang tidak mempunyai sejarah, tidak mempunyai masa lalu. Anda tidak boleh kehilangan permainan ini kerana sejarah atau statistik. Perlawanan di peringkat ini sangat berbeza dengan yang kita hadapi di peringkat kumpulan dan saya percaya pengalaman pemain saya akan menghitung sesuatu dalam permainan. ”

Biarpun China menunjukkan peningkatan pada kejohanan kali ini, Queiroz tetap teruja untuk bertemu mereka.

“Ia akan menjadi perlawanan yang sukar menentang pasukan yang sangat sukar,” katanya.

“China adalah pasukan yang kukuh dan bersedia dengan jurulatih yang hebat. Kita tahu tugas yang sukar ada di hadapan kita, tetapi kita sangat teruja dan bersedia sepenuhnya. Kami yakin kami akan bermain dengan baik, kerana kami mempunyai keupayaan, cita-cita dan impian kami.

“Saya mahu pemain saya tetap mudah kerana bola sepak adalah permainan yang mudah. Ia hanya 90 minit, 11 lawan 11 dan pemain perlu menikmati perlawanan, menikmati pengalaman itu. Jika kita dapat bermain dengan kebebasan dan kegembiraan, saya percaya kita akan melakukannya dengan baik. “