Piala Dunia 2018 Santai

Senarai 10 gol terbaik yang pernah dijaringkan oleh pemain pertahanan di Piala Dunia

Tugas utama pertahanan tidak kira bek tengah atau sayap adalah memastikan gawang mereka tidak dibolosi. Namun, ia tidak bererti mereka tidak mampu memberikan sumbangan lain kepada pasukan terutamanya menghasilkan jaringan.

Malah, beberapa pemain pertahanan terbukti mampu menjaringkan gol hebat di pentas sebesar seperti Piala Dunia. Bermula daripada tendangan bebas Aleksandar Kolarov sehingga rembatan jauh Giovanni van Bronckhorst, berikut adalah senarai gol terbaik daripada benteng di Piala Dunia:

Andreas Brehme (1990)

Brehme mencipta gol hebat ketika membantu Jerman mencatat kemenangan ke atas Belanda dalam pusingan kedua Piala Dunia 1990. Bek kanan legenda itu melepaskan finesse shot dari sebelah kiri dan bola itu masuk di sebelah tiang gol lawan, memberikan kemenangan buat Jerman.

Lilian Thuram (1998)

Bekas bek kanan Barcelona ini menjaringkan gol luar biasa ketika membawa Perancis melepasi halangan Croatia ketika separuh akhir Piala Dunia 1998. Dari sebelah kanan, dia menggunakan kaki kiri untuk melepaskan sepakan yang tidak mampu dihalang penjaga gol.

Pierre Njanka (1998)

Bek tengah Cameroon yang pernah beraksi di Liga Indonesia ini menyumbat gol hebat buat negaranya ketika menentang Austria di Piala Dunia 1998. Dari barisan bawah, Njanka mengawal bola melepasi beberapa pemain lawan sebelum melepaskan rembatan padu.

Dario Rodriguez (2002)

Rodriguez yang beraksi selaku bek kiri untuk Uruguay di Piala Dunia 2002 menghasilkan salah satu gol terbaik dalam sejarah Piala Dunia. Berdepan Denmark, dia merembat sebelum bola jatuh ke tanah dari luar kotak penalti dengan kaki kirinya, membuatkan penjaga gol Denmark hanya terpaku.

Phillip Lahm (2006)

Lahm menunjukkan bagaimana cara untuk menghasilkan gol pertama dalam satu edisi Piala Dunia. Pemain legenda Jerman ini menyumbat gol dengan cara seperti brehme di Piala Dunia 1990, namun rembatan itu ditambah dengan kekuatan lebih padu dalam aksi pembukaan Piala Dunia 2006 menentang Costa Rica.

Gianluca Zambrotta (2006)

Ketika menjuarai PIala Dunia 2006, Zambrotta berjaya menyumbat gol cantic ketika peringkat kumpulan berdepan Ukraine. Dari luar kotak penalti, bek yang mampu beraksi di kedua-dua bahagian tepi ini melepaskan rembatan mendatar yang tidak mampu dinafikan penjaga gol.

Giovanni van Bronckhorst (2010)

Bek kiri Belanda yang memiliki darah Indonesia ini menghasilkan gol hebat ketika separuh akhir Piala Dunia 2010 menentang Uruguay. Dari sebelah kiri, dia melepaskan rembatan kencang yang tidak diduga penjaga gol.

Maicon (2010)

Gol Maicon dari sudut yang sempit di Piala Dunia 2010 sewaktu berdepan Korea Utara pasti akan dikenang sebagai salah satu gol terbaik sepanjang sejarah Piala Dunia. Bekas pemain inter Milan ini melepaskan tendangan dari sebelah kanan yang membuatkan penjaga gol Korea Utara panik.

David Luiz (2014)

Bek tengah yang terkenal dengan rambut kerinting ini menghasilkan gol daripada sepakan bebas dari luar kotak penalti ketika suku akhir Piala Dunia 2014 berdepan Colombia. Dari jarak yang sangat jauh, Luiz mampu melepaskan tendangan padu dan kencang.

Aleksandar Kolarov (2018)

Kolarov terkenal dengan kemahiran dalam situasi bola mati dan dia memperlihatkan kemampuannya ketika peringkat kumpulan Piala Dunia 2018 menentang Costa Rica. Bek kiri AS Roma ini melepaskan tendangan bebas dari sepakan percuma menggunakan kaki kiri yang cukup menggerunkan.