Liga Super Malaysia

Kesilapan penjaga gol Kuala Lumpur jadi sebutan media luar

Berada di mata dunia tidak selalunya perkara yang bagus. Kalau dulu jaringan menakjubkan Faiz Subri menjadi sebutan di seluruh dunia, nampaknya kali ini satu lagi aksi Liga Super Malaysia menjadi sebutan peminat bolasepak di seluruh dunia.

Kesilapan penjaga gol Kuala Lumpur, Kamarul Effandi dalam kekalahan 2-0 menentang Negeri Sembilan Rabu lalu telah disiarkan di laman sosial media luar negara, Bleacher Reports Football (BR Football).

https://www.instagram.com/p/Be8RM_5jg7X/?taken-by=brfootball

Dalam perlawanan tersebut, Kamarul telah seringkali keluar dari kawasan kotak penalti untuk menjadi seakan-akan seorang sweeper keeper seperti Manuel Neuer. Namun, ianya membawa padah apabila kesilapannya mengagak lantunan bola dihukum oleh Nicolas Velez yang membuka jaringan untuk Negeri Sembilan.

Diharap perkara ini tidak akan menghancurkan keyakinan Kamarul Effandi dalam perlawanan Kuala Lumpur seterusnya berdepan juara bertahan Johor Darul Ta’azim. Manuel Neuer juga tidak lari dari kesilapan, jadi ini mungkin sebenarnya akan menjadi titik tolak untuk kebangkitan Kamarul Effandi dan Kuala Lumpur musim ini.