Asia AFC U23 Championship

Korea Selatan tewaskan Australia 3-2, bakal bertemu Malaysia di suku akhir

Korea Selatan akan bertemu Malaysia di peringkat suku akhir Piala AFC B-23 tahun selepas mereka berjaya meraih kemenangan 3-2 ke atas Australia malam tadi.

Keputusan ini bermakna skuad yang dikendalikan oleh Park Hang-seo itu berjaya menjuarai Kumpulan D dengan tujuh mata daripada tiga perlawanan, manakala Vietnam pula menjadi pasukan Asia Tenggara kedua untuk merangkul slot suku akhir sebagai naib juara Kumpulan D.

Lee Keun-ho membuka tirai jaringan pada minit ke-18 untuk memberi kelebihan 1-0 kepada Korea Selatan, Han Seung-gyu meledak satu minit sebelum tamat babak pertama untuk menjadikan skor 2-0.

Keun-ho berjaya menjaringkan gol keduanya pada minit ke-65 untuk meletakkan Korea Selatan 3-0 di hadapan, sebelum Australia mula bangkit semula. Pada minit ke-72, Nick Cowburn meledak untuk mengurangkan defisit skor, dan empat minit kemudian, Trent Buhagiar pula menjaringkan gol kedua Australia untuk menjadikan skor 3-2.

15 minit terakhir perlawanan ini cukup berdebar, namun anak buah Park Hang-seo akhirnya berjaya mempertahankan kelebihan mereka untuk meraih tiga mata dan sekaligus mara ke peringkat suku akhir sebagai juara kumpulan.

Pertembungan suku akhir di antara Korea Selatan dan Malaysia akan berlangsung di Stadium Kunshan pada hari Sabtu (20 Januari) ini.

Football Tribe Malaysia More about Author