Liga Super Malaysia

Louis Van Gaal bakal melatih kelab Liga Jepun?

Kelab J-League, Vissel Kobe telah meletakkan bekas bos Manchester United, Louis van Gaal dalam senarai jurulatih baru mereka menurut laporan di Tokyo. Kobe, yang menandatangani bekas pemain antarabangsa Jerman Lukas Podolski pada Jun lalu, memecat jurulatih Nelsinho pada hari Isnin lepas.

Bekas pemain Brazil itu bertugas sejak tahun 2015, memandangkan harapan tinggi diletakkan kepada kelab Kansai itu, mereka mengalami kekalahan ketiga berturut-turut pada hujung minggu untuk jatuh ke tempat ke-11 dalam liga utama jepun yang mempunyai 18 pasukan.

Sejak diambil oleh gergasi e-dagang Jepun Rakuten pada 2014, Kobe tidak pernah menjadi salah seorang gergasi tradisional bola sepak Jepun. Kemunculan tempat ketujuh tahun lepas adalah yang terbaik dalam sejarah kelab.

Akhbar Sports Hochi melaporkan bahawa kelab itu telah mengenal pasti Van Gaal sebagai calon jurulatih terbaik untuk membawa mereka ke Liga Juara-Juara AFC yang pertama dan kemudian ke gelaran kejuaraan J.League. Orang Belanda mungkin tidak pernah melatih di luar Eropah, tetapi mempunyai resume yang mengagumkan, walaupun perjuangannya selama dua musim di Man United berakhir pada 2016.

Dia juga pernah menguruskan Bayern Munich, Barcelona, ​​pasukan kebangsaan Belanda, dan memimpin Ajax ke gelaran Liga Juara-Juara 1995. Jika pemain berusia 66 tahun itu datang ke Jepun, dia akan menjadi salah satu nama kejurulatihan terbesar dalam sejarah bola sepak Jepun.

 

Walaupun kelab itu diperkuatkan oleh Lukas Podolski dalam perjanjian bernilai lebih $ 5 juta, pemenang Piala Dunia 2014 itu telah menjaringkan dua gol dalam empat perlawanan liga. Kobe kini 12 mata dari tiga teratas, dan mengesahkan tempat dalam pertandingan kontinental tahun depan.

“Sayangnya, saya tidak dapat mencapai apa yang kami targetkan, tetapi saya dapat melihat pasukan semakin banyak ke arah untuk mendapatkan gelaran dalam bola sepak,” kata Nelsinho dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh kelab itu.

“Tetapi sebagai seorang jurulatih profesional, saya bertanggungjawab kerana tidak mampu memenuhi harapan semua orang.”

Penolong jurulatih, Takayuki Yoshida akan mengambil alih sementara pasukan itu, yang menentang Yokohama F. Marinos semalam.