Luar Negara

Jurulatih Thailand, Milovan Rajevac Mula Bina Skuad Untuk Piala Asia 2019

Ketua jurulatih Thailand, Milovan Rajevac, menetapkan sasaran untuk sekurang-kurangnya berada setaraf dengan pasukan-pasukan gergasi Asia lain menjelang pusingan akhir Piala Asia 2019 di UAE nanti.

Memetik laporan dari lama web rasmi AFC, jurulatih dari Serbia itu menyatakan cita-cita beliau untuk meletakkan skuad kebangsaan Thailand sebagai salah satu pasukan digeruni di rantau Asia.

“Peluang kami untuk ke Piala Dunia sudah tertutup”, kata beliau yang pernah membawa Ghana ke suku akhir Piala Dunia 2010.

“Tetapi, masih ada beberapa perlawanan lagi dalam peringkat ini dan juga kejohanan Piala Asia yang akan bermula dalam masa 18 bulan lagi. Jadi, ini adalah masa yang paling sesuai untuk membina pasukan baru untuk memberikan cabaran dalam kejohanan Piala Asia itu nanti”.

“Semestinya sasaran saya untuk membawa Thailand menjadi salah sebuah pasukan terbaik Asia – seperti mana tahap pasukan Australia, Jepun dan Korea Selatan.”

Walaupun skuad Thailand masih belum berjaya menang dalam kelayakan akhir Piala Dunia, Rajevac percata pasukannya telah banyak mempamerkan peningkat sejak mengambil alih tugas dari Kiatisuk Senamuang.

Rajevac mempunyai 2 peluang besar untuk membuktikan peningkatan pasukannya apabila Thailand dijadualkan akan bertemu Iraq dan Asutralia dalam 2 perlawanan terakhir kelayakan Piala Dunia 2018.