Liga Perdana Berita

Pengakuan ‘memalukan’ mendekatkan Sean Dyche kepada keputusan pemecatan

Ia sememangnya satu petanda kebimbangan besar apabila pemain tidak bermain untuk jersi atau pengurus mereka dengan semangat yang dituntut, sekurang-kurangnya.

Everton melakukan perlawanan derbi pembongkaran yang menumpaskan Chelsea 6-0 di Stamford Bridge pada hari Isnin 15 April, dengan momok penyingkiran kini menakutkan cahaya mata yang hidup daripada semua dan pelbagai yang berkaitan dengan kelab itu.

Potongan dua mata lagi telah dikenakan kepada kelab itu walaupun baru-baru ini menang ke atas Burnley di Goodison Park, menjadikan Toffees hanya dua mata di atas tiga terbawah. Maklumlah, peminat mula menyalahkan Sean Dyche selepas kemelut di London ini, yang boleh menyebabkan keputusan mudah dibuat ke atasnya dipecat.

Pengurus yang terkepung itu keluar selepas perlawanan dan mengakui dalam kenyataannya bahawa pemainnya tidak bekerja cukup keras dan membenarkan Chelsea bermain melalui mereka.

James Tarkowski dari Toffees yang lemah malah tampil ke hadapan selepas perlawanan mengakui dia malu, bahawa ia adalah jelas bukan apa yang peminat mahukan di tengah-tengah pertempuran penyingkiran.

Perlawanan besar menentang Nottingham Forest di Goodison Park akan menjadi agenda seterusnya dengan nasib Dyche tergantung pada benang dan jika ia mengakibatkan kekalahan. Sudah tentu peminat akan datang beramai-ramai untuk permainan Forest untuk mewujudkan suasana yang tidak seperti tempat lain.

Jika bos Toffees dan pemainnya masih tidak dapat bangun untuk itu, maka kemarahan orang ramai akan ditujukan semata-mata kepada Dyche, yang kemudiannya boleh mengemas belakangnya pada masa ini minggu depan jika keadaan menjadi ke selatan.