Liga Perdana Berita

Haaland adalah ‘mungkin perbezaan’ dalam perlumbaan gelaran

Penyerang Manchester City, Erling Haaland, menegaskan “ia adalah baik untuk kembali” selepas jaringannya membantu pasukannya meraih kemenangan kritikal menentang Nottingham Forest.

Penyerang Norway itu tidak terlibat dalam kejayaan City pada pertengahan minggu di Brighton dalam liga dan kemenangan separuh akhir Piala FA menentang Chelsea minggu lalu kerana kecederaan otot. Bagaimanapun, kepulangannya ke sisi di luar bangku simpanan membantu meredakan kegelisahan apabila dia dengan tenang membawa bola mengelilingi pemain pertahanan dan dengan tenang masuk ke sudut kiri sembilan minit selepas masuk sebagai pemain gantian di City Ground pada hari Ahad. Kemenangan 2-0 seterusnya mengesahkan perjanjian itu selepas petang yang agak tidak selesa bagi pemenang Treble tahun lalu.

Kemenangan terbaharu ini menyaksikan City kembali berada satu mata di belakang pendahulu Liga Perdana, Arsenal, dan dengan satu perlawanan dalam tangan. Penyerang hebat City itu telah tidak bermain untuk beberapa perlawanan musim ini dan kadang-kadang bergelut untuk mengulangi konsistensi jaringan yang pada 2022-23 menyaksikan dia memecahkan rekod gol Liga Perdana yang paling banyak dijaringkan dalam semusim – dengan 36 dalam 35 penampilan.

Bintang Norway itu berdepan kritikan musim ini kerana kebolehannya bermain bola jauh daripada menjaringkan gol, terutamanya dengan pemain seperti bekas kapten Manchester United, Roy Keane yang secara menggelikan mengkritiknya kerana muncul kadang-kadang “hampir seperti pemain Liga Dua”.

Di sebalik kritikan pedas itu, naluri dan potensi Haaland di hadapan gawang jelas menunjukkan mengapa dia masih menjadi penjaring terbanyak Liga Perdana dengan 21 gol.

“Haaland adalah penjaring gol, semudah itu,” kata bekas pemain sayap Newcastle, Tottenham dan England Chris Waddle di BBC Radio 5 Live.

“Dia tidak dikenali dengan permainan bersambung, menggelecek atau kemahirannya – dia seorang penjaring gol dan itulah yang dia mahir.

“Ia adalah penyudah yang baik dan dia melepasinya ke sudut bawah – dengan dia kembali dia mungkin akan menjadi perbezaan.”

Bekas pemain pertahanan Manchester City, Micah Richards berkata di Sky Sports: “Haaland membuat perubahan. Perlawanan menyeluruhnya sangat baik.

“Akan ada masanya anda tidak berada pada tahap terbaik anda, tetapi pada saat-saat penting mereka menyelesaikan tugas dan itulah yang dilakukan City.”

Bos Manchester City, Pep Guardiola sendiri mengakui mereka “bertuah” dengan kemenangan “sukar” di Forest.

Guardiola berkata adalah “penting” untuk mendapatkan Haaland kembali dalam pasukan kerana juara musim lalu itu memasuki fasa terakhir musim ini dengan baki empat perlawanan liga.

“Kevin menemuinya dan ia adalah penyudah yang sangat baik,” kata Guardiola mengenai jaringan Haaland. “Dia tidak bersedia selama 90 minit, tetapi ia bagus untuk dia kembali.”

Haaland memberitahu Sky Sports: “Ia adalah kemenangan penting, tidak kira bagaimana kami melakukannya, dan ia bagus untuk kembali.

“Kami tahu ia akan menjadi pertarungan, dan padang bukanlah yang paling mudah untuk dimainkan tetapi kami tidak boleh merungut. Ia mengenai kemenangan dan itulah yang kami lakukan.”