Liga Perdana Berita

Manchester City mempunyai pemain terbaik dalam Liga Perdana tetapi ia bukan Haaland atau De Bruyne, kata Guardiola

Kini kami mendengarnya terus dari mulut kuda – Kevin De Bruyne mahupun Erling Haaland bukanlah pemain terbaik dalam Liga Perdana pada masa ini, menurut ketua tertinggi Manchester City, Pep Guardiola.

Pengurus City itu telah menyuarakan pendapatnya selepas pasukannya meraih satu lagi kemenangan dalam Liga Perdana dan melanjutkan rekod tanpa kalah mereka merentas pertandingan kepada 19 perlawanan, bermula hingga pertengahan Disember.

Persembahan pada separuh masa kedua yang diilhamkan oleh Phil Foden mengubah nasib City untuk mengurangkan kepentingan gol separuh masa pertama Marcus Rashford dalam perlawanan derbi Manchester.

Beroperasi dengan mudah dan kemudahan di kedua-dua sayap pada pelbagai peringkat dalam pertandingan itu, playmaker berusia 23 tahun itu meningkat dengan cemerlang untuk mencari jaringan dua kali, sebelum Erling Haaland melengkapkan jaringan dalam masa tambahan untuk menebus kehebatannya sebelum ini. kesilapan tepat di depan mulut gol yang menyebabkan Guardiola dan penyokong setia Etihad tercungap-cungap kerana tidak percaya.

Ditanya selepas perlawanan sama ada Phil Foden mempunyai apa yang diperlukan untuk menjadi salah seorang pemain terbaik dalam Liga Perdana, Pep Guardiola segera menegaskan bahawa, berdasarkan prestasi semasa, perancang Manchester City itu sudah pun menjadi pemain terbaik di bahagian itu pada masa ini.

“Dia ada sekarang, musim ini, ya,” kata Guardiola. “Dia adalah yang terbaik, setakat ini. Saya sentiasa merasakan dia boleh menjaringkan gol, dalam sesi latihan, tetapi kini dia memenangi perlawanan.

“Dia mempunyai etika kerja yang luar biasa, tidak kira jawatan dia tidak merungut. Tetapi sekarang dia memenangi perlawanan. Apabila saya tiba dia berumur 17 tahun dan dia memilikinya. Dia hidup untuk bermain bola sepak. Dia sukakannya.”

Guardiola meneruskan: “Dia memahami secara defensif apa yang dia perlu lakukan – sebelum ini dia tidak begitu bagus, jadi dia lebih memahami perlawanan sekarang. Perkara yang paling penting, apabila dia mendapat bola dekat dengan kotak, semua orang mendapat perasaan bahawa sesuatu akan berlaku.

“Perasaan dia agresif untuk menjaringkan gol, itulah sebabnya dia menjadi pemain yang sangat penting untuk kami dan pasukan kebangsaan.”

Foden sehingga kini mempunyai rekod 28 sumbangan gol dalam semua pertandingan, menjaringkan 18 gol dan memberikan 10 bantuan lagi dalam musim paling produktifnya setakat ini bersama pasukan utama Manchester City.

City akan menentang Liverpool di Anfield Ahad ini, dengan pertemuan di Anfield memberikan juara itu peluang yang amat diperlukan untuk mendahului dua mata di puncak sekiranya mereka mencatat kemenangan menentang pencabar gelaran mereka.