Liga Perdana Berita

Roy Hodgson digantikan oleh Oliver Glasner sebagai bos Crystal Palace

Bekas bos Eintracht Frankfurt, Oliver Glasner, telah dinamakan sebagai pengurus Crystal Palace yang baharu semalam selepas pengesahan bahawa Roy Hodgson telah meletak jawatan berikutan larian teruk dengan tiga kemenangan dalam 19 perlawanan untuk kelab itu.

Hodgson telah berada di bawah tekanan hebat dan dimasukkan ke hospital selepas jatuh sakit semasa sesi latihan minggu lalu, dengan laporan berpusing bahawa dia akan dipecat.

Bekas bos England berusia 76 tahun itu mengumumkan dalam satu kenyataan kelab bahawa dia meletakkan jawatan untuk membolehkan kelab itu “memajukan rancangan mereka untuk pengurus baharu”. Palace tidak lama selepas mengeluarkan berita bahawa mereka telah melantik Glasner untuk menggantikan Hodgson, dengan pemain Austria itu menandatangani perjanjian sehingga akhir musim 2025/26.

“Saya sangat gembira untuk menyertai Crystal Palace FC sebagai pengurus,” kata pemain Austria berusia 49 tahun itu, yang telah membawa Eintracht Frankfurt menjulang kejuaraan Liga Europa pada 2022, berkata.

“Saya tidak sabar untuk bekerja dengan skuad berbakat, bertemu penyokong kelab dan merasai suasana Taman Selhurst yang telah saya dengari.”

Pengerusi Istana Steve Parish berkata: “Saya gembira mengalu-alukan Oliver ke kelab. Dia mempunyai rekod cemerlang, dan kami percaya dia adalah pengurus yang tepat untuk membawa kelab ke hadapan pada peringkat penting ini.

“Di mana-mana sahaja Oliver pergi sejauh ini dalam perjalanan pengurusannya, kejayaan pantas diikuti, dan kami percaya cita-citanya, serta pendekatannya yang menarik dan menyerang, adalah sesuai.”

Perlawanan terakhir Hodgson sebagai bos Palace ialah kekalahan 3-1 di tempat sendiri menentang Chelsea pada 12 Februari, kekalahan yang datang selepas dibelasah 4-1 oleh musuh ketat Brighton. Selepas kekalahan Brighton, dia menegaskan dia mempunyai “kekuatan, ketabahan dan keazaman” untuk mengubah prestasi buruk pasukan itu.

Hodgson, yang dilahirkan berhampiran stadium Selhurst Park kelab dan yang telah berada dalam rekod mereka semasa remaja telah menyelamatkan Palace daripada penyingkiran pada musim pertamanya sebagai pengurus, pada 2017/18.

“Kelab ini sangat istimewa dan sangat bermakna kepada saya dan telah memainkan peranan besar dalam kehidupan bola sepak saya,” kata Hodgson, yang kini telah keluar dari hospital.

“Saya yakin musim ini akan berakhir dengan baik dan saya mendoakan kejayaan pasukan pada minggu, bulan dan musim akan datang,” tambahnya.