Liga Perdana Berita

Guardiola tidak akan menuding jari kepada Haaland untuk seri Man City dengan Chelsea

Pep Guardiola dengan tegas membebaskan Erling Haaland daripada semua kesalahan kerana Manchester City kehilangan mata berharga menentang Chelsea walaupun melakukan sembilan pukulan tanpa menjaringkan gol.

Kedua-dua kelab seri 1-1 di Stadium Etihad pada hari Sabtu dengan City tergelincir di belakang Liverpool dan Arsenal – yang kedua-duanya menang pada awal hari – dalam perebutan kejuaraan Liga Perdana.

Sembilan daripada 31 pukulan City adalah Haaland tetapi dia tidak dapat menyempurnakan, terlepas peluang keemasan pada separuh masa kedua apabila hantaran lintang Kevin De Bruyne menyaksikan tandukannya melepasi palang. Ini adalah jumlah pukulan tertinggi yang dilakukan Haaland tanpa menjaringkan gol dalam mana-mana perlawanan dengan Manchester City.

“Adalah bagus untuk melakukan sembilan pukulan, dan lain kali dia akan menjaringkan gol,” kata Guardiola. “Saya adalah pemain bola sepak selama 11 tahun dan menjaringkan 11 gol. Saya bukan lelaki yang sesuai untuk memberi nasihat kepada penyerang.

“Kami mencipta peluang, dia mempunyai peluang dan lain kali dia akan menjaringkan gol. Saya tidak menyalahkannya. Ini bola sepak, ia adalah manusia.”
Difahamkan Guardiola tidak berpuas hati dengan persembahan separuh masa pertama pasukannya menentang Chelsea, yang mendahului sebelum separuh masa pertama menerusi Raheem Sterling.

Rodri menjaringkan gol penyamaan lewat untuk mengekalkan rekod tanpa kalah City di tempat sendiri, yang bermula sejak November 2022.

“Sebagai sebuah pasukan dan satu kumpulan, separuh masa pertama tidak seperti kami,” kata Guardiola.

“Permintaan sangat tinggi kerana tiada siapa yang akan memberikannya kepada kami, kami perlu melakukan segala-galanya.

“Kami adalah Man City jadi kami perlu melakukannya untuk diri kami sendiri sepanjang masa. Dari Hari 1 saya berkata begitu. Kami perlu memperbaiki separuh masa pertama dan separuh masa kedua sukar dipercayai. Secara umum, ia benar-benar bagus selepas kami bolos daripada Raheem .”

Terutama Chelsea mungkin melakukan yang lebih baik daripada hanya memperoleh satu mata jika mereka mengambil lebih banyak peluang mereka semasa mereka berada di atas, tetapi pengurus Mauricio Pochettino tetap gembira dengan salah satu persembahan yang lebih baik pada masanya sebagai pengurus.

“Sangat gembira,” katanya.

“Usaha itu sangat besar dan semangat adalah cara kami mahu bersaing dengan bakat yang kami ada. Saya fikir kami akan mencapai, satu hari, tahap yang kami harapkan. Untuk bermain pasukan terbaik di dunia tidak pernah mudah dan hari ini watak dan keperibadian membuatkan saya sangat gembira.”