Liga Perdana Berita

Ange Postecoglu mengakui gol Everton ‘tidak dapat dielakkan’ selepas seri dengan Tottenham 

Ange Postecoglu mengakui dia merasakan jaringan Everton “hampir tidak dapat dielakkan” selepas Tottenham gagal menjaringkan gol ketiga.

Bos Spurs, Postecoglou mengakui bahawa pasukan pelawat pasti akan merasai tekanan pada peringkat akhir perlawanan di Goodison Park Everton tetapi masih merasakan kekecewaan apabila pasukannya dinafikan kemenangan menerusi gol penyamaan pada masa kecederaan.

Spurs mendahului dua kali menerusi bekas pemain Blues, Richarlison tetapi selepas menyamakan kedudukan separuh masa pertama oleh Jack Harrison, Jarrad Branthwaite menjaringkan gol menerusi tandukan tiang belakang pada minit ke-94.

Postecoglou berkata: “Ia jelas merupakan tempat yang sukar untuk mencuba dan datang dan bermain serta mendominasi. Untuk sebahagian besar saya fikir kami mengendalikannya dengan baik.
“Pada separuh masa pertama kami memulakan permainan dengan baik tetapi kehilangan sedikit ketenangan untuk mengekalkan bola dengan lebih baik. Separuh masa kedua saya fikir okey, kami mencipta beberapa peluang yang baik tetapi mungkin memerlukan yang ketiga hanya untuk mematikan permainan kerana anda tahu apa yang akan berlaku dalam 10 minit terakhir dan saya benar-benar kecewa untuk bolos begitu lewat.”

Pemain berusia 58 tahun itu menambah: “Ia hampir tidak dapat dielakkan bahawa tidak kira apa yang anda lakukan, anda akan berada di bawah tekanan di sini. Itulah sebabnya kami memerlukan sedikit penimbal.

“Kami mempunyai peluang dan untuk bersikap adil Pickford melakukan beberapa penyelamatan yang baik juga yang mengekalkan mereka dalam permainan tetapi ia adalah sesuatu yang kami perlu ambil alih dan teruskan.”

The Londoners merasakan penjaga gol Itali mereka Guglielmo Vicario telah dikasari semasa membina gol pertama tuan rumah tetapi Postecoglou menyedari sia-sia mempertikaikan keputusan itu, berkata: “Tidak mengapa jika saya mendapat aduan. Nampaknya, mungkin hanya dengan kami atau secara umum, pengadil enggan memanggil mereka sekarang dan menyerahkannya kepada VAR.

“Saya kecewa untuk melepaskan sebarang gol. Ia tidak seperti mereka mempunyai dua set-piece dan menjaringkan dua gol.

“Saya fikir mereka mempunyai kira-kira 30 set-piece dan ia hanya perkara yang perlu anda tangani. Nampaknya pada masa ini seperti apa-apa jenis sentuhan di dalam kotak, pengadil enggan memanggil dan kemudian ia datang kepada campur tangan VAR yang saya tidak suka jadi kami hanya perlu menangani apa yang ada di hadapan kami dan bergerak pada.”

Richarlison menjaringkan dua gol untuk Spurs pada kepulangan pertamanya ke Goodison Park sejak dijual pada musim panas 2022 dan pengurusnya percaya pemain Brazil itu boleh meningkatkan lagi peluang.

Postecoglou berkata: “Saya fikir Richy kembali bagus, bukan hanya golnya tetapi permainan amnya, sekali lagi, sangat penting untuk kami. Dia bekerja keras untuk pasukan dan seperti yang saya katakan pada minggu ini, ‘ada lagi yang akan datang dari Richy’, dia bekerja keras dalam permainannya.”