Liga Juara-Juara Berita

Eddie Howe menerima kesalahan atas penyingkiran Newcastle daripada Liga Juara-Juara

Kekalahan 2-1 di tempat sendiri kepada AC Milan benar-benar merupakan tamparan pedih yang paling sukar diterima oleh Eddie Howe apabila kekalahan Magpies menyaksikan Itali menduduki tempat ketiga dalam Kumpulan F kerana Newcastle gagal untuk memastikan tempat Liga Europa.

Howe bersiap sedia dan menerima tanggungjawab untuk Newcastle tersingkir secara tidak sengaja dari Eropah selepas tempat Liga Europa terlepas dari genggaman mereka ketika mereka cuba untuk mendapatkan tempat Liga Juara-Juara.

Kekalahan mereka di tempat sendiri kepada AC Milan pada hari Rabu menyaksikan Newcastle menduduki tangga tercorot Kumpulan F, walaupun telah mencapai satu kaki dalam pusingan 16 terakhir Liga Juara-Juara, kemudian kelihatan menuju ke Liga Europa yang lebih rendah hanya untuk berakhir dengan segelintir udara.

Selepas Christian Pulisic menyamakan kedudukan 1-1 pada minit akhir untuk membatalkan percubaan Joelinton, tempat Magpies dalam Liga Europa sekurang-kurangnya mempunyai sedikit jaminan dengan Paris Saint-Germain telah memperoleh tempat kedua di belakang pemenang kumpulan Borussia Dortmund selepas seri 1-1 di Jerman, namun gol lewat pemain gantian Samuel Chukwueze yang memastikan pasukan Serie A yang menuntutnya.

Apabila ditanya sama ada mereka mungkin bermain untuk keputusan seri ketika masa semakin suntuk, Howe berkata: “Kami pasti mahu layak ke Liga Juara-Juara. Itulah niat kami sebelum perlawanan dan dalam permainan.

“Saya tidak pasti pada masa itu anda boleh mengambil kehendak itu daripada pemain. Jika anda melihat pada matlamat yang kami bolos, ia datang daripada kesilapan yang boleh berlaku pada bila-bila masa sama ada anda bersikap proaktif atau reaktif.

“Sudah tentu saya mengambil alih itu, tetapi saya lebih suka mempunyai niat untuk pergi dan menyerang dan cuba untuk menang daripada sebaliknya.”

Pemandu longgokan Joelinton pada minit ke-33 telah meletakkan Newcastle di tempat duduk pemandu dan kedudukan mereka bertambah baik apabila Dortmund mendahului, tetapi PSG menyamakan kedudukan beberapa minit kemudian dan yang penting, begitu juga pasukan Itali menerusi Pulisic.

Penjaga gol Mike Maignan berjaya memalingkan rembatan Bruno Guimaraes yang terikat gol ke palangnya ketika pasukan Liga Perdana itu mencari kemenangan yang akan mengekalkan mereka dalam pertandingan, tetapi campur tangan lewat Chukwueze di tengah-tengah kesimpulan yang bercelaru terbukti menentukan.

Howe berkata: “Kami sangat kecewa. Ia sukar untuk diambil pada masa ini. Pemain bermain sangat baik pada separuh masa pertama itu dan saya fikir kami mempunyai nilai yang baik.

“Saya berharap matlamat itu akan datang lebih awal daripada ia. Separuh masa kedua, kami mahu cuba menyatukan itu dan mencari gol kedua.

“Saya benar-benar kecewa dengan gol pertama yang kami bolos kerana saya fikir itu adalah detik penting. Kami tidak menangani permainan set fasa kedua dengan cukup baik – ia adalah matlamat yang tidak biasa, sebenarnya, untuk kami bolos dan kemudian permainan menjadi sangat peralihan.

“Ia adalah hujung ke hujung daripada kedua-dua pasukan, kedua-dua pasukan ingin menang, dan kami akur pada salah satu peralihan itu.”