Liga Perdana Berita

Penjaga gol Jepun Zion Suzuki menolak tawaran Manchester United

Pemain muda sensasi penjaga gol Jepun, Zion Suzuki, telah menolak perpindahan ke Manchester United, menurut laporan di Jepun, selepas kelab Liga Perdana itu menyatakan minat serius terhadap penjaga gol yang dinilai tinggi itu.

Awal bulan ini United didakwa hampir melengkapkan perpindahan mereka untuk penjaga gol Urawa Reds, dengan pemain berusia 20 tahun itu – digambarkan sebagai “seorang pemimpin dalam generasi penjaga gol Jepun seterusnya” – ditampar dengan tanda harga £5 juta yang dilaporkan oleh kelab Liga J1.

Malah, outlet Jepun Sponichi Annex mendakwa perjanjian “hampir” dengan rundingan antara kedua-dua kelab telah “berkembang dengan lancar”. Bagaimanapun penerbitan yang sama kini mendakwa bahawa perjanjian telah gagal, walaupun pemain itu secara positif “tergoncang” dengan pendekatan United.

Difahamkan bahawa dengan Sukan Olimpik Paris akan datang pada musim panas akan datang, pemain antarabangsa Jepun U21 itu telah “akhirnya mengutamakan” masa permainan di kelab yang berpangkalan di Tokyo itu berbanding perpindahan sensasi ke Old Trafford.

Walaupun mempunyai empat penjaga gol senior dalam rekod mereka berikutan kedatangan Andre Onana, ramai peminat United teruja dengan prospek potensi kedatangan penjaga gol Jepun itu selepas sketsa persembahan terbaiknya muncul dalam talian.

Satu-satunya perkara yang dinanti-nantikan ialah Suzuki berkemungkinan besar akan berkhidmat sebagai jurulatih Onana musim ini, yang akan mengehadkan minit kesebelasan pertamanya.

Metro mencadangkan Suzuki adalah salah satu daripada tiga penjaga gol United sedang mempertimbangkan untuk peranan pelapis, dengan Dominik Livakovic dari Dinamo Zagreb dan pemain nombor satu Feyenoord Justin Bijlow turut dinamakan.