Luar Negara Berita

[VIDEO] Messi: Tinggalkan Barcelona adalah saat paling sukar dalam hidup saya

Lionel Messi menitiskan air mata apabila menyedari beliau terpaksa meninggalkan Barcelona.

Ketika berdepan dengan media di auditorium yang terletak di Camp Nou yang dihadiri oleh lembaga pengarah Barcelona, barisan pemain dan keluarganya, Messi menegaskan bahawa dia telah melakukan segala yang mungkin untuk kekal di Barca.

“Saya benar-benar sedih kerana saya tidak mahu pergi kerana ini adalah kelab yang saya cintai,” katanya.

“Saya tidak mengharapkan ini. Saya tidak pernah berbohong; saya selalu jujur ​​dan terus terang. Tahun lalu saya mahu pergi; tahun ini saya tidak. Itulah sebabnya saya sangat sedih.

“Seperti yang dijelaskan oleh presiden [Joan Laporta], kelab mempunyai hutang [masalah]. Tidak mungkin. Mengapa terus tawarkan kontrak jika ia hampir mustahil?” Rundingan dihentikan kerana Barca tidak mahu meneruskannya. Mereka tahu LaLiga tidak akan biarkan ia berlaku, itu mustahil.”

“Saya melakukan semua yang saya mampu untuk kekal namun ianya menjadi perkara mustahil. Saya menawarkan untuk mengurangkan gaji saya sebanyak 50 peratus dan Barca tidak meminta apa-apa lagi. Mereka tidak meminta 30 peratus lagi, itu bohong.”

Messi, 34, telah bersetuju untuk menandatangani kontrak baharu lima tahun dengan Barca tetapi itu bermakna perbelanjaan untuk gaji pemain adalah 110 peratus melebihi pendapatan mereka.

Had perbelanjaan Barca dengan LaLiga telah turun dari lebih dari €600 juta pada 2019-20 menjadi €200 juta yang diharapkan untuk musim yang akan datang, sehingga mustahil untuk mendaftarkan Messi, meskipun dengan pemotongan gaji yang besar. Kontraknya sebelum ini termasuk gaji pokok sekitar €70 juta tanpa bonus.

“Tidak dinafikan, ini adalah saat paling sukar dalam karier saya,” sambung Messi.

“Saya mengalami banyak saat yang sukar, tetapi pada suatu hari, saya dapat tahu tidak akan kembali berlatih, tidak akan berada di lapangan lagi, bahawa ini adalah kali terakhir saya dengan kelab ini, ya, ini adalah salah satu saat paling sukar bagi saya.

“Tahun ini berbeza dengan tahun lalu. Saya dan keluarga yakin bahawa kami akan kekal, itulah yang kami mahukan lebih daripada perkara lain. Di sinilah rumah kami. Sekarang saya harus mengucapkan selamat tinggal kepada semua ini.

“Saya berada di sini sejak berusia 13 tahun. Selepas 21 tahun, saya akan tinggalkannya bersama isteri saya, bersama tiga anak kecil Catalan-Argentina saya. Saya tidak boleh mengatakan bahawa kami tidak akan kembali kerana ini adalah rumah kami dan saya berjanji kepada anak-anak saya bahawa kami akan melakukannya.”

Messi juga terkilan kerana dia tidak dapat mengucapkan selamat tinggal di hadapan para peminat, ekoran wabak Covid-19.

Dengan 672 gol dalam 778 perlawanan untuk Barca, Messi pergi sebagai pemain paling banyak penampilan dan pencetak gol terbanyak.

Namun, beliau mengakui tidak ada seorang pemain lebih besar dari pasukannya dan meyakinkan penyokong bahawa Barca ada skuad yang dibina untuk berjaya walaupun tanpa kehadirannya.

“Barca adalah salah satu pasukan terbaik di dunia, mereka mempunyai pasukan yang luar biasa,” katanya.

“Lebih banyak pemain akan datang, bukan hanya sekarang tetapi di masa depan. Pemain datang dan pergi. Seperti yang dikatakan Laporta, tidak ada pemain lebih penting daripada kelab. Pada mulanya, ia akan menjadi pelik, tetapi orang akan terbiasa nanti.”