Liga Perdana Berita

Bos Manchester City, Pep Guardiola, ‘gila’ terhadap Willy Gnonto dengan penyingkiran Leeds United

Tidak selalunya seseorang mendengar pengurus Manchester City, Pep Guardiola marah terhadap mana-mana pemain – kecuali Lionel Messi, sudah tentu – tetapi pengurus pemenang anugerah bersiri itu dilaporkan “gila” terhadap penyerang Leeds United, Willy Gnonto, yang mungkin dalam perjalanan keluar dari Elland Road.

Menurut Tutto Mercato Web (29 Mei), pemain antarabangsa Itali itu mungkin dalam perjalanan keluar dari Leeds selepas penyingkiran mereka tetapi sekali lagi bakinya dalam Kejohanan juga berkemungkinan.

Antara pemangsa yang mengelilingi pemain berusia 19 tahun itu, selepas musim sulungnya dalam Liga Perdana untuk Putih, ialah Juventus.

Firasatnya jelas bahawa Leeds akan menghadapi pertempuran untuk mengekalkan khidmat Gnonto kerana kelab-kelab besar akan berdepan untuk mendapatkannya dalam beberapa minggu akan datang.

Tanpa sebarang keraguan, Guardiola boleh dikatakan pengurus terbaik di dunia dan peluang untuk bekerja dengannya sememangnya jarang berlaku, keistimewaan yang tidak datang terlalu kerap dalam kerjaya pemain, malah yang berpengalaman.

Jika pemain Catalan itu mengambil tanggungjawab untuk menyentuh asas dengan pemain itu, terdapat peluang yang sangat baik bahawa pemain berusia 19 tahun itu akan mudah diyakinkan untuk meninggalkan kelab itu.

Pada masa ini tiada apa-apa yang ditetapkan di kelab kerana mereka mungkin sedang menunggu pemilik, pengurus dan pengarah sukan baharu untuk musim depan jadi tiada kejelasan, seperti yang berlaku.

Masih tidak pasti apa yang akan berlaku untuk pasukan Putih dalam beberapa minggu akan datang kerana kemungkinan pemain pergi ke padang rumput yang lebih hijau kerana Kejuaraan pastinya bukan liga yang ingin dimainkan oleh pemain, terutamanya jika mereka adalah pilihan biasa untuk pasukan kebangsaan mereka dan mempunyai telah terbiasa bermain bola sepak papan atas.