Liga Juara-Juara Berita

Komen Wayne Rooney kepada Xavi semasa perlawanan akhir UCL Man Utd vs Barcelona pada 2011 terbongkar

Ikon Barcelona dan pengurus semasa Xavi Hernandes tidak akan melupakan komen luar biasa Wayne Rooney kepadanya di Wembley semasa final Liga Juara-Juara 2011.

Manchester United dan Barcelona bertanding dalam play-off pusingan kalah mati Liga Europa awal musim ini tetapi tidak lama dahulu kedua-dua gergasi Eropah ini bertarung dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara apabila gladiator dari kedua-dua pasukan beraksi habis-habisan menentang satu sama lain pada tahun 2009 dan 2011.

Pasukan supercoach Barcelona Pep Guardiola menang dalam kedua-dua perlawanan akhir, memastikan kemenangan 2-0 di Rom pada 2009 sebelum menewaskan lawan yang sama 3-1 di Wembley dua tahun kemudian, dengan Sir Alex Ferguson yang berwajah muram mengakui selepas final 2011 bahawa dia pasukan Man Utd yang dikalahkan tidak pernah berdepan pasukan yang lebih baik sepanjang tempoh lamanya sebagai pengurus.

Walaupun Wayne Rooney telah mengembalikan United pada tahap yang sama dengan penyudah hebat pada minit ke-34, membatalkan gol pembukaan Pedro, gol daripada Lionel Messi dan David Villa yang tidak dapat dimainkan pada separuh masa kedua mengesahkan kemenangan untuk kelab Catalan itu.

Barcelona hanya mengelilingi Man Utd ketika mereka memukau lawan mereka untuk tunduk, sama seperti yang mereka lakukan kepada banyak lawan mereka selama empat tahun Guardiola mengendalikan. Dan nampaknya semuanya telah sampai ke tahap di mana ia terlalu berat untuk Rooney, yang sebenarnya memberitahu Xavi untuk menghentikannya dengan baki 10 minit pada jam.
Dalam buku 2016 Andres Iniesta, ‘The Artist: Being Iniesta’, Xavi mendedahkan sembang dalam permainannya dengan bintang penyerang United.

“Rooney datang kepada saya sebelum tamat permainan,” Xavi, yang kini menguruskan Barça, berkata.

“Ia mesti kira-kira lapan puluh minit, sesuatu seperti itu.
“Dan dia berkata kepada saya: ‘Itu sudah cukup. Anda telah menang. Anda boleh berhenti bermain bola sekarang.’”

Rooney sentiasa dipuji sebagai pahlawan di atas padang tetapi semangatnya juga benar-benar hilang semangat selepas mengejar bayang-bayang sepanjang separuh masa kedua.

Bercakap pada 2020, Rooney mengakui bahawa dia mahu menyertai Barcelona pada 2010 selepas menggegarkan Man Utd dengan menyerahkan permintaan perpindahan mengejut.

“Dalam kepala saya, pada masa itu, dalam tempoh dua hari itu, saya sudah bersedia untuk pergi dan bermain di Sepanyol,” kata Rooney kepada podcast United, menurut Daily Mail.
“Sebaik-baiknya, saya ingin pergi ke Barcelona, tetapi ia kelihatan lebih berkemungkinan adalah Real Madrid daripada Barcelona. Chelsea sentiasa ada juga.

“Saya masih ingat duduk untuk satu hari dan berfikir “bayangkan bermain dalam pasukan Barcelona itu – Messi, Xavi, Iniesta dan [Sergio] Busquets’. Dan pada masa itu Messi tidak bermain seperti dia bermain sekarang, sebagai pemain No 9 untuk Dia berada di luar luas.

“Saya fikir saya boleh masuk dengan sempurna. Saya boleh datang ke bola juga dan mempunyai pemain berlari di belakang. Saya masih ingat memikirkan tentang itu.

Ia pastinya bola sepak di atas awan hanya membayangkan Rooney, Messi, Xavi, Iniesta dan Busquets bermain bersama pada tahun 2010… alangkah hebatnya pasukan itu.