Liga Perdana Berita

David Moyes berkata pemilik dan lembaga pengarah West Ham menyokongnya walaupun prestasi Liga Perdana yang buruk

David Moyes yakin lembaga pengarah West Ham menyokongnya sepenuhnya untuk mengubah keadaan dengan The Hammers walaupun tewas lima perlawanan dalam Liga Perdana.

Kedudukan Moyes telah diletakkan di bawah pengawasan ketika pasukannya kini menuju ke Leeds pada malam Rabu dalam usaha habis-habisan untuk mengelak kekalahan Liga Perdana keenam berturut-turut.

The Hammers telah tergelincir ke tangga ke-17 dalam jadual dan menyamai mata dengan Nottingham Forest di tangga ketiga terbawah dan hanya dua mata di hadapan tempat terakhir.

“Saya berasa sangat baik kerana saya mendapat sokongan hebat daripada [pemilik bersama] David Sullivan dan lembaga pengarah,” katanya.

“Mereka berada betul-betul di belakang saya yang sememangnya bagus kerana anda boleh meletakkan diri anda di bawah tekanan sedikit. Tetapi secara keseluruhan mereka sangat bagus dan sangat menyokong saya.”

West Ham mengalami kekalahan 2-0 di tempat sendiri kepada Brentford kali terakhir, empat hari selepas kekalahan 3-1 di Arsenal, menyebabkan beberapa penyokong mempersoalkan sama ada Moyes kekal sebagai orang yang sesuai untuk jawatan itu.

Bagaimanapun, pemain Scotland berusia 59 tahun itu dalam tempoh kedua mengetuai kelab London itu, berkata: “Saya rasa penyokong West Ham memberi sokongan yang luar biasa.

“Mereka telah melihat apa yang berlaku di sini dalam tempoh tiga tahun lalu, dan mungkin akan berkata sebaliknya [kepada pengurus kelab yang bertukar].

“Mereka terdesak untuk kami melakukan yang terbaik, dan terdesak untuk pengurus melakukannya dengan baik.

“Kami perlu bangkit, melakukan lebih baik, bermain lebih baik dan mencari cara untuk memenangi perlawanan yang merupakan kuncinya.

“Saya telah berada dalam kedudukan ini dua kali sebelum ini, dan kami melakukan kerja yang sangat baik, tetapi saya tidak fikir kami berada dalam kedudukan itu sekarang kerana kami mempunyai pasukan yang lebih baik, jadi kami hanya perlu menunjukkan prestasi itu.”

Moyes percaya pembelian musim panas Gianluca Scamacca akan dapat membantu mengubah nasib kelab itu.

Ketibaan £30 juta dari Genoa itu hanya menjaringkan dua gol dalam Liga Perdana, dan tanpa jaringan sejak awal Oktober.

“Kami boleh dan kami akan [mendapat lebih daripada dia pada 2023],” kata Moyes dari pemain berusia 24 tahun itu. “Ia mengambil masa pemain untuk menyesuaikan diri dengan Liga Perdana.

“Dia adalah penyerang tengah muda yang datang dari Itali. Dia mempunyai masa depan yang besar, kami sangat menyukainya, dan dia mempunyai banyak sifat yang baik, tetapi ia boleh mengambil masa.

“Beliau mengalami beberapa kecederaan, dan berada di belakang ketika menyertai kami, jadi ia mungkin mengambil sedikit masa lagi untuk membiasakannya.”

Penyerang Michail Antonio boleh bersedia untuk menentang Leeds walaupun menderita sakit dan pemain antarabangsa Maghribi Nayef Aguerd berada dalam persaingan selepas mengatasi virus, tetapi rakan pertahanan Kurt Zouma tidak hadir.