Piala Dunia 2022 Berita

Kane menghantar penalti dan harapan Piala Dunia England melambung tinggi – melepasi palang

Ia adalah penalti kedua beliau dalam perlawanan itu dan kapten Three Lions, Harry Kane, menumpukan perhatian sepenuhnya ke atas bola, bersedia untuk mengulangi kejayaan sepakan penalti sebelumnya yang menyaksikan mereka memperoleh gol penyamaan pertama mereka. Kali ini, bagaimanapun, sepakannya menghantar bola bukan ke bahagian belakang jaring tetapi melambung jauh tinggi melepasi palang ke dalam tempat duduk.

Penyerang Perancis, Kylian Mbappe dilihat meraikan kesilapan Kane dengan gelak ketawa, jauh berbeza dengan aksi Kane yang  menarik bahagian depan baju putih England ke mulutnya, melakukan semua yang dia boleh untuk memadamkan semua yang telah berlaku sebelum ini dan juga untuk melenyapkan kecelaruan liar dan kekacauan yang berlaku di sekelilingnya apabila penerusan ke separuh akhir Piala Dunia semakin pudar.

Peluang penalti minit ke-84 itu adalah peluang wmas England untuk menyamakan kedudukan yang sangat diperlukan sebab ketinggalan 2-1 menentang juara bertahan itu. Ia adalah peluang terbaik dalam tawaran segera, tepat 30 minit selepas Kane menjaringkan gol dari sepakan penalti yang sama untuk menjadikan kedudukan 1-1.

Dengan perlawanan berakhir dengan 2-1, Perancis kini selesa menuju ke separuh akhir dan England dihantar balik – menjadikan ini penyingkiran paling awal Three Lions daripada kejohanan bola sepak utama sejak Kejuaraan Eropah 2016.

“Kami tahu berapa banyak penalti yang dijaringkan Harry untuk kami – dia menjaringkan gol pertama – berapa banyak gol yang dia sumbangkan untuk kami sampai ke sini,” kata pemain tengah England, Jordan Henderson. “Dia akan menjadi lebih kuat untuk jangka masa panjang, saya pasti. Dia penyerang kelas dunia, kapten kami dan seperti yang saya katakan, kami tidak akan berada di sini tanpa dia.”

Kane adalah penjaring terbanyak di Piala Dunia 2018, memenangi Kasut Emas apabila England mara ke separuh akhir untuk persembahan terbaik di kejohanan terbesar bola sepak sejak 1990. Dia menjaringkan empat gol tahun lalu di Euro 2020, ketika England mara ke final tetapi tewas kepada Itali dalam penentuan sepakan penalti.

Untuk tugasannya di Qatar, Kane menjadi pemain permulaan dalam semua lima perlawanan dan menjaringkan dua gol, dengan gol pertama menentang Senegal pada pusingan 16 dan yang kedua pada hari Sabtu menjadi gol ke-53nya untuk England, membuatkan dia terikat dengan Wayne Rooney untuk gol terbanyak untuk pasukan kebangsaan.

“Dia luar biasa untuk kami dan sangat boleh dipercayai dalam situasi seperti itu,” jurulatih England, Gareth Southgate. “Kami tidak akan berada di sini tetapi untuk jumlah gol yang dia jaringkan untuk kami.”

Secara kebetulan penalti menentang Perancis mempertemukan dua pemain kuat Liga Perdana, Kane, penyerang Tottenham, menentang Hugo Lloris, penjaga gol Tottenham.

Lloris meneka dengan cara yang salah pada percubaan pertama Kane, terjun ke kiri ketika bola masuk ke sudut bertentangan. Untuk yang kedua, tidak ada bezanya di mana-mana Lloris terjun sebab bola melayang ke langit.