Liga Perdana Berita

Perancangan Erik ten Hag untuk rehat antarabangsa ini membuktikan perasaannya terhadap skuad Manchester United

Enam minggu pertamanya dalam bola sepak kompetitif sebagai pengurus Manchester United telah melihat keputusan yang berbeza tetapi akhirnya positif untuk bekas pengurus Ajax Erik ten Hag.

Memang dua perlawanan pertama adalah malapetaka dengan kekalahan 2-1 kepada Brighton pada hujung minggu pembukaan musim Liga Perdana dan diikuti dengan kekalahan 4-0 yang lebih mengejutkan di tempat lawan Brentford. Bagaimanapun, kemenangan 2-1 yang cemerlang dan tidak dijangka ke atas Liverpool menyaksikan nasib kelab itu berubah.

Kemenangan Liverpool disusuli dengan tiga lagi kemenangan Liga Perdana berturut-turut menentang Southampton, Leicester City dan kemudian pendahulu liga Arsenal, yang menyaksikan prinsip Ten Hag semakin jelas di kalangan skuad.

Kekalahan 1-0 berikutan kepada Real Sociedad dalam Liga Europa merupakan kekecewaan besar bagi skuad itu yang kelihatan lebih kuat daripada enam tahun lalu, dengan Erik ten Hag nampaknya sudah selesa dengan XI pilihannya, dengan beberapa perubahan.

Kemenangan 2-2 ke atas Sheriff Tiraspol dalam Liga Europa menyaksikan cahaya harapan semakin cerah untuk United. Kini 15 daripada pemain pasukan utama kelab itu telah mengembara untuk mewakili negara masing-masing ketika peringkat antarabangsa menghangatkan diri ke Piala Dunia musim sejuk yang pertama, di Qatar.

Sementara itu, Gaffer mempunyai dua minggu dengan seluruh skuad untuk memikirkan rancangannya untuk bergerak ke hadapan, dan bercakap tentang cara dia berhasrat untuk menggunakan dua minggu akan datang.

“Kami akan mengadakan banyak pertemuan,” katanya kepada MUTV selepas kemenangan Liga Europa Khamis lalu.

“Kami perlu memperbaiki struktur di dalam dan sekitar kelab. Kami juga akan melihat ke tingkap pada Januari atau musim panas akan datang.

“Tetapi, juga untuk memperbaiki cara permainan kami dengan membuat perancangan.”
Hakikat bahawa Erik ten Hag sudah melihat ke arah jendela perpindahan seterusnya adalah petanda pasti bahawa dia merasakan skuad itu masih jauh dari sempurna.

Man United jelas memerlukan penyerang lain dengan Cristiano Ronaldo hampir pasti akan berlepas pada musim panas akan datang apabila kontraknya tamat atau mungkin lebih awal pada jendela perpindahan Januari, dan bergantung kepada masa depan Aaron Wan-Bissaka, mereka juga akan memerhatikan bek kanan baharu.

Frenkie de Jong dari Barcelona – sasaran hangat perpindahan musim panas yang tidak peduli untuk memberi masa kepada United – kemungkinan besar akan berada dalam radar kelab sekali lagi untuk musim panas akan datang, mungkin juga Januari.

Rehat antarabangsa ini juga tepat pada masanya untuk Ten Hag menilai pilihan lain dalam skuad dengan lapan daripada XI pilihannya di tempat lawan untuk tugasan antarabangsa, hanya meninggalkan David de Gea, Jadon Sancho dan Marcus Rashford (yang tidak dipanggil kerana kecederaan) di Carrington.

“Akan datang satu tempoh di mana setiap hari ketiga: satu perlawanan. Kami perlu bersedia untuk itu,” tambah Ten Hag pada hari Khamis.

“Sembilan puluh peratus pemain berada di luar (bertugas antarabangsa) — yang lain akan berlatih dengan betul. Kami perlu bersedia. Saya harap semua orang kekal cergas, kembali sihat dan kemudian kami menyerang.”

Dengan tempoh yang akan datang yang penuh dengan perlawanan seperti yang dinyatakan oleh Ten Hag, beberapa minggu akan datang ini akan menjadi penting dalam Ten Hag dapat memahami dengan betul apa pemain lain yang ada padanya untuk memastikan skuad itu dapat melalui tempoh ini dengan keputusan yang positif.

Seterusnya untuk Manchester United sebaik sahaja rehat antarabangsa disimpulkan ialah Manchester Derby, yang pastinya akan menjadi sesuatu yang sangat berbaloi untuk ditunggu.