Liga Perdana Berita

Philippe Coutinho mengambil pemotongan gaji besar-besaran sebanyak 75% untuk memastikan keluar dari Barcelona

Bekas bintang Barcelona, ​​Philippe Coutinho dilaporkan telah mengambil pengurangan gaji yang besar untuk memastikan dia keluar dari Blaugranas.

Pemain Brazil yang berbakat itu telah mengagumkan bekas rakan sepasukan Liverpool dan bos Villa semasa Steven Gerrard dan kini diberi jaminan untuk kekal di Aston Villa selepas bersetuju untuk empat tahun selepas menyertai kelab itu dengan perjanjian pinjaman selama enam bulan pada Januari berpindah tetap ke Liga Perdana. sebelah.

Gerrard secara terbuka menyatakan penghargaannya terhadap bakat bola sepak Brazil itu di atas padang dan menyatakan hasratnya untuk mengekalkan pemain berusia 29 tahun itu dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan akhirnya Villa mencapai persetujuan untuk menandatanganinya daripada kelab gergasi Sepanyol itu.

Klausa pembelian asal Coutinho ialah €40 juta dalam perjanjian asal tetapi ditolak oleh Villa dan Barcelona bersetuju untuk menerima bayaran €20 juta sebaliknya dengan pemuatan bekas pemain sayap Liverpool itu menguntungkan Villa harga yang diminta telah dikurangkan dengan ketara dan Catalan mengekalkan 50% fasal jual pada dia.

Menurut laporan dari Daily Telegraph, keazaman semua pihak yang berazam untuk mendapatkan perjanjian adalah kunci untuk memeterainya, dengan Coutinho bersetuju penurunan gaji sebanyak 70% untuk keluar, dengan gaji mingguan baharu sebanyak £125,000.

Yang penting, dia kini akhirnya gembira, setelah sekian lama, mengecewakan di Camp Nou.