Liga Perdana Berita

Pierre-Emerick Aubameyang menghantar mesej kepada Mikel Arteta dari Camp Nou

Bekas kapten pasukan Gunners, Pierre Emerick-Aubameyang, nampaknya gembira menjalani kehidupan di Nou Camp apabila dia menjaringkan hatrik pertama Barcelona menentang Valencia pada petang Ahad yang menghasilkan kemenangan 4-1 di Mestalla.

Tanpa perlu bercerita lebih lanjut, hatrik Aubameyang untuk Barcelona telah menghantar respons tegas terhadap dakwaan Mikel Arteta bahawa dia tidak berlatih ketika bersama The Gunners semasa fasa terakhir perkhidmatannya di Arsenal.

Pemain antarabangsa Gabon itu menjaringkan gol pembukaan untuk pelawat sebelum kemudiannya menyusuli jaringan Frenkie De Jong untuk meletakkan Barcelona selesa di depan pada waktu rehat sebelum Carlos Soler akhirnya menyambar satu gol untuk tuan rumah. Aubameyang menghadiahkan Barca dengan pendahuluan tiga gol ketika dia menjaringkan hatrik, jaringan yang pada asalnya diberikan kepada Pedri.

Aubameyang pastinya amat berbesar hati untuk meninggalkannya stigma pengakhiran askerbik dalam tempoh perkhidmatannya di Arsenal selepas pertikaian awamnya dengan pemain Mikel Arteta yang menyebabkan dia dilucutkan jawatan kapten kelab selain turut dibuang daripada skuad pasukan utama selepas tiba lewat dari perjalanan yang dibenarkan ke Perancis.

Arteta telah membuka Kotak Pandora mini pada penyingkiran Aubameyang minggu lalu menunjukkan aplikasi buruk pemain berusia 32 tahun itu di padang latihan tidak mencapai standard yang diperlukan dan sesuatu yang diperhatikan oleh rakan sepasukannya. Kemudian, apabila disoal sama ada dia boleh memberi Aubameyang lebih banyak kelonggaran memandangkan kekananan dan kedudukannya, Arteta menjawab:

“Saya tidak fikir saya terlalu sukar untuk berlaku adil. Saya tidak tahu persepsi luaran. Terdapat beberapa minimum dan garis yang tidak boleh anda lalui.

“Jika seseorang akan melepasinya kerana mereka menjaringkan 25 atau 30 gol, bilik persalinan perlu menerimanya. Pertama sekali anda perlu menjaringkan 25 atau 30 gol.

“Mungkin mereka berkata ‘dengar lelaki tidak berlatih, anda berlatih seminggu sekali dan anda bermain’. Mereka akan membuat keputusan. Jika mereka gembira dengan itu dan dengan saya tiada masalah.

“Jika mereka gembira dan boleh hidup dengan itu, semua orang gembira. Anda perlu melakukannya, hey?”

Keputusan Arsenal untuk melepaskannya dari Gabon itu mungkin mahal kerana pemergiannya bermakna hanya dua orang yang tidak diiktiraf. 9s di kelab itu ialah Alexandre Lacazette dan Eddie Nketiah, yang kedua-duanya akan tamat kontrak pada musim panas, meninggalkan kelab itu dengan kuasa penyerang yang tidak mencukupi untuk memastikan kedudukan empat teratas.