Liga Perdana Berita

Dua wira Everton dilaporkan akan mengambil alih tugas sementara di Goodison Park apabila Rafa Benitez membuat ‘keputusan’

Dua wira bola sepak Everton, Duncan Ferguson dan Leighton Baines, dilaporkan sudah bersiap sedia untuk menggantikan Rafa Benitez apabila buzzer dibunyikan kerana didakwa pasangan ikonik Goodison Park akan mengambil alih sementara dengan kepala Benitez nampaknya berada di atas kepala. blok pencincang.

Kedudukan pemain Sepanyol itu sebagai pengurus Toffees sudah tidak dapat dipertahankan selepas Everton hanya memenangi satu daripada 13 perlawanan Liga Perdana sebelum ini dan merosot ke tangga ke-15 dalam jadual.

Seruan sengit dan semakin meningkat daripada penyokong yang marah agar Benitez dipecat, walaupun hanya mengambil alih tempat duduk pemandu pada musim panas lalu.

Lembaga The Blues mengadakan perbincangan untuk membincangkan masa depan Benitez malam tadi dan Football Insider mendakwa bahawa keputusan telah dibuat ke atas bekas pengurus Liverpool itu dan dia akan diberhentikan daripada tugasnya “dalam 24 jam akan datang”.

Sementara itu, sementara Everton memulakan pencarian untuk bos tetap mereka yang seterusnya, Ferguson dan Baines akan memegang tampuk sebagai pasangan itu adalah kegemaran peminat besar semasa mereka bermain di Goodison.

Ferguson penolong pengurus semasa dan pernah berkhidmat sebagai penjaga pada Disember 2019, setelah menjaringkan 72 gol dalam dua tempoh di Everton. Baines, sementara itu, adalah sebahagian daripada persediaan kejurulatihan bawah 18 tahun, setelah membuat 420 penampilan untuk kelab itu antara 2007-2020.

Selepas kekalahan Norwich, Benitez membuat pengakuan bahawa satu-satunya tugasnya adalah untuk menumpukan perhatian kepada menangani isu-isu di padang – seperti kesilapan yang membawa kepada dua gol dan selebihnya ‘di luar kendaliannya’.

“Saya datang ke sini untuk menyelesaikan isu yang datang dari lima tahun lepas,” katanya.

“Apa yang saya perlu lakukan sekarang ialah menganalisis kesilapan yang kami lakukan dan pastikan kami mengelak perkara itu untuk masa hadapan.

“Selebihnya bukan di tangan saya.