Ligue 1 Berita

Lionel Messi menamakan tiga perbezaan utama antara Barcelona dan PSG selepas permulaan yang perlahan

Lionel Messi telah menjelaskan alasan di sebalik permulaan hidupnya yang perlahan di PSG, setelah menjaringkan gol sekali sejak musim panasnya berpindah dari Barcelona.

Lionel Messi telah menunjukkan perbezaan antara bermain untuk PSG dan Barcelona setelah megastar itu beralih dari Sepanyol ke Perancis musim panas ini. Sejauh ini, ini bukan permulaan teristimewa untuk pemain Argentina itu, dengan penyerang itu hanya mampu mengemas satu gol dalam lima perlawanan pertamanya.

Pemain berusia 34 tahun itu akhirnya terserlah dengan serangan hebat menentang Manchester City di Liga Juara-Juara, tetapi itu terbukti menjadi satu-satunya golnya setakat ini, dengan superstar itu belum lagi menyalakan dunia untuk pasukan gergasi Perancis itu.

Namun Messi mempertahankan penampilannya dan memberikan sedikit gambaran tentang bagaimana rasanya bermain di Perancis dibandingkan dengan Sepanyol, di mana dia menghabiskan seluruh kariernya hingga sekarang.

“Saya sebenarnya sudah lama tidak berada di sini,” kata megastar itu menurut L’Equipe.

“Saya bermain hanya sedikit, jadi sukar untuk membuat kesimpulan. Tetapi, pada pandangan pertama, ini adalah liga yang jauh lebih fizikal daripada La Liga.

“Di sini, pasukan kelihatan lebih hebat dan perlawanan sangat sengit, dengan sedikit ruang.

“Majoriti pemain sangat kuat. Tetapi masih agak awal bagi saya untuk memberikan analisis lengkap mengenai Ligue 1, kerana satu perkara untuk menonton perlawanan dan yang lain berada di lapangan untuk mereka.”

Dia juga menyebut perbezaan bermain dengan trio hebat baru, kali ini melibatkan Kylian Mbappe dan Neymar.

Semasa di Barcelona, ​​Messi adalah salah satu penyerang hebat dalam barisan hadapan yang paling ditakuti di dunia bersama Neymar dan Suarez.

Dia mendapati dirinya sekali lagi dalam serangan dinamis di PSG, tetapi dia masih belum mengklik dengan Mbappe seperti yang dilakukannya dengan Suarez di Barcelona.

Bintang berpengalaman itu mengakui bahawa mereka berdua adalah pemain ‘spektakuler’, walaupun dengan ‘kualiti yang sangat berbeza’.

Messi, bagaimanapun, juga mengakui bahawa ia mungkin tidak pernah berakhir bermain bersama Mbappe di Paris, setelah menerima ‘pelbagai’ tawaran pada musim panas.

“Barcelona menerbitkan pernyataan yang mengatakan bahawa saya tidak akan meneruskannya, dan sejak saat itu saya bertanya pada diri sendiri di mana saya akan berakhir,” tambahnya.

“Saya terpaksa mencari kelab baru untuk meneruskan karier saya. Saya bernasib baik kerana dihubungi oleh pelbagai kelab dan salah satunya adalah Paris Saint-Germain.

“Saya berterima kasih kepada kelab kerana, sejak awal, mereka memperlakukan saya dengan baik.

Mereka menunjukkan bahawa mereka sangat menginginkan saya dan menjaga saya. Saya berterima kasih kepada mereka dan saya sangat gembira berada di sini hari ini.”