Liga Perdana Berita

Obsesi Cristiano Ronaldo dengan kejayaan gol dan mementingkan diri menjadi penyebab perjuangan Man United, kata ikon Belanda, Danny Blind

Legenda Belanda, Danny Blind, percaya Cristiano Ronaldo adalah penyebab utama perjuangan Manchester United baru-baru ini di lapangan sejak dia bergabung semula.

Kembalinya musim panas Ronaldo sejak itu membuatnya menarik perhatian untuk dirinya sendiri dengan lima gol dalam tujuh perlawanan di semua pertandingan, dengan yang terakhir adalah pemenang saat terakhir menentang Villarreal untuk menyelamatkan muka pengurus pasukannya.

Namun, sementara prima donna Portugis telah menunjukan keupayaannya menjaring gol untuk diri sendiri, United masih menemui kekalahan melawan Young Boys dan Aston Villa, selain diusir dari Piala Carabao oleh West Ham dan hanya mampu menguruskan seri dengan Everton pada hari Sabtu, walaupun menguasai permainan pada keseluruhannya.

Blind, yang merupakan bapa kepada bekas pemain pertahanan United, Daley, yakin dengan keyakinan bahawa Ronaldo sendiri adalah penyebab perjuangan United dan persembahan yang suram, yang mengaitkan masalah itu kerana obsesi bintang Portugal itu hanya memikirkan gol, yang menghalang pasukan untuk bermain dengan gaya yang mereka biasa dengan.

Dia juga menyebut Paul Pogba sebagai perbandingan dengan pemain berusia 36 tahun di atas padang.

“Ronaldo tidak perlu memainkan peranan aktif,” katanya kepada surat kabar Belanda Sportnieuws.

“Suka ‘luangkan masa anda’. Anda juga melihat pemain lain melihat anda seperti, ‘bagaimana kita akan menyelesaikannya?'”

“Biasanya, penyerang berjalan dari satu pertahanan tengah ke yang lain. Ini menyebabkan banyak penyalahgunaan komunikasi. Sekarang, mereka tidak bermain mengikut corak biasa mereka.

“Ketika bola dibelokkan, anda melihat Paul Pogba melatih mereka harus memberi semua tekanan.

“Ronaldo tidak melakukan itu, dia tidak seperti itu. Dia hanya memikirkan gol dan berharap yang lain akan menaklukkan bola.”

Ole Gunnar Solskjaer telah meninggalkan Ronaldo di bangku simpanan untuk seri Sabtu dengan Everton tetapi tiada pilihan selain membawanya pada minit ke-57.

Malangnya, CR7 jelas tidak dapat memberi kesan apa pun pada prosiding itu ketika Andros Townsend membatalkan pembukaan Anthony Martial, dengan pemain sayap itu juga menyalin perayaan sudut terkenal Ronaldo – yang tidak menggembirakan Portugis yang sudah marah.