Ligue 1 Berita

Achraf Hakimi terangkan mengapa dia menolak perpindahan Chelsea dan menyelesaikan perpindahan £51 juta untuk ‘pasukan impian’ PSG 

Chelsea telah pun menunjukkan minat mereka untuk menandatangani Achraf Hakimi di jendela perpindahan musim panas dan dilaporkan membuat tawaran kepada Inter untuk mendapatkan khidmat bek sayap itu tetapi Hakimi akhirnya memilih untuk berpindah ke Paris Saint-Germain untuk menjadi sebahagian daripada “pasukan impian”.

Pemain antarabangsa Maghribi itu melengkapkan perpindahan ke PSG pada jendela perpindahan musim panas dalam perjanjian bernilai sekitar €60 juta (£51.5 juta) dari Inter Milan untuk menyertai revolusi baru di Paris, dengan Lionel Messi, Gini Wijnaldum, Gianluigi Donnarumma dan Sergio Ramos semua mendaftar untuk kelab Perancis. PSG kini mempunyai salah satu pasukan terkuat dalam bola sepak Eropah, di atas kertas.

Kini, bintang PSG telah memberikan pendapatnya mengenai jendela perpindahan minda pada tahap peribadi dan menawarkan pandangan mengapa dia menolak langkah ke Stamford Bridge dan bergabung dengan kelab Parc des Princes pula.

Dia memberitahu L’Equipe: “Saya mempunyai dua tawaran, satu dari Chelsea dan satu dari Paris Saint-Germain. Tetapi saya merasakan saya harus datang ke Paris, bahawa saya pasti gembira di sana.

“PSG adalah kelab yang hebat, saya sangat menghargai sokongan yang diberikan oleh peminat kepada saya. Saya bernasib baik kerana banyak juara lain turut serta.

“Saya berasa seronok di PSG, kami mempunyai pasukan impian dan saya gembira dapat menjadi sebahagian daripadanya.”

Antonio Conte, bekas pengurus sayap sayap Inter, memilih untuk mempercayai bahawa keinginan sebenar Maghribi masih berpindah ke Real Madrid pada masa akan datang walaupun telah mendaftar untuk PSG pada musim panas.

Conte, ketika berbicara dengan Sky Sports Italia pada awal bulan, mengatakan: “Impian Hakimi adalah bermain untuk Real Madrid lagi.”

Pemain berusia 22 tahun itu diberi peluang untuk membintangi kembali Estadio Santiago Bernabeu pada awal kempen 2020/21 setelah pinjaman dua tahun yang mengagumkan di Borussia Dortmund tetapi berpindah secara tiba-tiba ke Inter pada musim panas itu dengan harga sekitar £38 juta.

Pemain pertahanan itu secara terang-terangan menafikan Zinedine Zidane memaksanya keluar dari kelab, kerana desas-desus itu muncul sebelumnya bahawa dia tidak berpuas hati dengan jaminan bos Los Blancos mengenai peranan pasukan pertama dan sebaliknya memilih untuk pindah ke San Siro, tetapi Hakimi telah menafikan kesahihan spekulasi tersebut.

“(Panggilan pertama saya dengan Zidane) … saya dengan rakan-rakan, duduk di luar rumah saya, telefon berdering, dan itu adalah Zidane!”, katanya kepada wawancara dengan L’Equipe, seperti yang dilaporkan oleh Marca.

“Dia memberitahu saya bahawa saya akan bermain dan saya tidak menyangka akan tinggal di sana.

“Apa yang berlaku pada tahun 2020 tidak ada hubungannya dengannya.

“Ada aspek lain yang berkaitan dengan Covid-19 dan Real Madrid yang membuat saya pergi.

“Pada masa itu saya berbual dengannya tetapi itu akan tetap ada di antara kami. Dia berfikir secara berbeza tentang pemergian saya.”

Hakimi memainkan peranan penting dan membintangi Inter yang tidak dapat dihentikan hingga ke gelaran liga 2020/21 dengan tujuh gol dari 37 penampilan dalam kempen sulungnya tetapi benar-benar gembira dengan tawaran untuk menyertai ‘pasukan impian’ Parisien setelah Inter menerima tawaran musim panas €60 juta dari gergasi Ligue 1, Paris Saint-Germain.

Sekarang, dengan pengakuannya sendiri, dia masih terpesona dengan kenyataan bermain di skuad superstar di samping Lionel Messi sendiri.