Ligue 1 Berita

Pochettino meminta peminat untuk bersabar dengan PSG 

Messi bekerjasama dengan Neymar, Mbappe menentang Club Brugge di UCL, tetapi kelab gergasi Perancis itu hanya dapat menghasilkan keputusan seri 1-1.

Reaksi di Perancis terhadap tunduk Liga Juara-Juara Paris Saint-Germain melawan Club Brugge pada pertengahan minggu memang tidak lembut.

PSG, galaktikos baru bola sepak berikutan kedatangan Lionel Messi, disingkirkan sebagai “diam seperti hantu” oleh harian sukan L’Equipe ketika mereka hanya mencapai keputusan seri 1-1 menentang juara Belgia itu sebagai permulaan pertama pemain Argentina itu untuk kelab barunya.

Messi bekerjasama dengan Kylian Mbappe dan Neymar untuk pertama kalinya tetapi, seperti yang dikatakan oleh Le Parisien, “impian untuk melihat ‘MNM’ bersama hampir berubah menjadi mimpi buruk”.

Kekalahan kepada pasukan yang paling lemah, di atas kertas, dalam kumpulan Liga Juara-Juara mereka meletakkan pasukan Mauricio Pochettino – antara pasukan pilihan utama sebelum kejohanan untuk memenangi hadiah terbesar bola sepak kelab Eropah – menentangnya hanya untuk mencapai 16 yang terakhir. Mereka bermain Manchester City seterusnya dan masih harus menghadapi RB Leipzig, dua pasukan yang menewaskan PSG dalam Liga Juara-Juara musim lalu.

Permainan di Bruges berfungsi sebagai peringatan bahawa kelab milik Qatar itu tidak boleh hanya bergantung pada Messi, Neymar dan Mbappe untuk memenangi permainan, walaupun yang terakhir membuat assist untuk gol mereka untuk Ander Herrera. Mereka kehilangan Idrissa Gana Gueye yang digantung dan Marco Verratti yang cedera di bahagian tengah.

Angel di Maria digantung. Di bahagian belakang, Sergio Ramos masih belum bermain kerana kecederaan.

“Kita mesti memperbaiki, kita tahu itu,” kata Pochettino.

“Kami mempunyai skuad yang luar biasa, tetapi kami memerlukan keseimbangan, untuk menjadi kreatif maju tetapi mantap di belakang. Kami memerlukan masa untuk itu.”

Ini sangat membimbangkan jika dibandingkan dengan Pep Guardiola’s City, yang mengalahkan Leipzig 6-3 pada pertengahan minggu dan datang ke Paris akhir bulan ini.

Pada masa itu, Messi sekurang-kurangnya akan mempunyai tiga perlawanan lagi untuk membiasakan diri dengan rakan sepasukan barunya, bermula dengan pertemuan di rumah Ahad dengan Lyon, ujian terbesar PSG di dalam negara.

PSG mempunyai rekod 100 peratus setakat ini di Ligue 1 dan telah menjaringkan 16 gol dalam lima perlawanan mereka tetapi mereka berdepan pasukan Lyon yang beraksi dan mengalahkan Rangers 2-0 di Glasgow dalam Liga Europa pada hari Khamis.