copa america Berita

Messi terlalu sibuk mengejar rekod untuk berehat di Copa America

Terlalu sibuk dalam pengejaran rekod bolasepak antarabangsanya, jimat Argentina Lionel Messi lebih memilih untuk tidak berehat di Copa America walaupun Argentina sudah berjaya mendapat tempat di peringkat suku akhir.

Jurulatih Argentina Lionel Scaloni hanya menyimpan empat pemain dari kesebelasan utama Argentina dalam kemenangan 1-0 menentang Paraguay, dengan Messi menjadi salah satu dari beberapa pemain permulaan biasa yang dinamakan pada hari Ahad untuk bermain Bolivia dalam pertandingan terakhirnya di Kumpulan A.

Penyihir bola sepak berusia 34 tahun itu kini diikat dengan Javier Mascherano dengan catatan 147 penampilan untuk pasukan kebangsaan dan akan terus mengambil rekod itu pada Isnin di Arena Pantanal di Cuiaba ketika dia bergabung dengan rakan-rakan veteran Sergio Agüero dan Ángel Di María di depan.

Messi telah bermain dengan luar biasa setiap minit perlawanan Argentina di kejohanan itu dan berada di babak habis-habisan mengejar trofi Copa America pertamanya bersama Argentina.

“Saya rasa segala sesuatu mengenai Messi sudah diperkatakan,” kata Scaloni pada hari Ahad. “Kami bangga memilikinya dan kami yakin dia akan memberi kami lebih banyak kegembiraan.”

Emiliano Martínez, yang telah bermain dalam setiap perlawanan untuk Argentina pada kejohanan sejauh ini, tidak akan menentang Bolivia. Penjaga gol akan digantung ke peringkat suku akhir sekiranya mendapat kad kuning lain. Franco Armani menggantikannya.

Pemain Argentina yang lain di bangku simpanan untuk mengelakkan kemungkinan penggantungan termasuk Lautaro Martínez, Giovani Lo Celso, Leandro Paredes, Lucas Martínez Quarta dan Joaquín Correa.

Argentina mendahului kumpulan dengan tujuh mata, diikuti oleh Paraguay (6), Chile (5) dan Uruguay (4). Bolivia terakhir dengan mata sifar dan sudah ketinggalan.

Empat pasukan teratas dalam setiap dua kumpulan mara ke peringkat kalah mati.