LaLiga Berita

Gerard Pique menggorek Luis Suarez semasa Barca lwn Atletico

Pertembungan yang sangat dinanti-nantikan antara pesaing utama Barcelona dan Atletico Madrid berakhir dengan keputusan tanpa gol dengan pertukaran comel Gerard Pique dengan Suarez salah tarikan terbesar dari pertandingan La Liga.

Suarez berkelakuan seperti biasa ddengan percubaannya bernakal ketika dia berusaha memenangi penalti setelah memaksa Marc-Andre ter Stegen melakukan penyelamatan. Penyerang itu jatuh secara mendadak ke lantai setelah kontak minimum dengan penjaga gawang, yang bertindak balas seketika, sambil berteriak: “Luis!”

Pique datang dan terlibat, memanggil penyerang Uruguay itu “gemuk” dalam penggalian provokatif.

Dia berkata: “Ayo, gemuk, jangan main-main dengan kami.”

Bintang Atletico akhirnya bangkit dan bertanya kepada Ter Stegen: “Adakah anda menghubungi atau tidak?”

Pemain Jerman itu menjawab: “Itu adalah tangan saya. Sekiranya kaki saya ok, tapi ayo.”

Hasil seri di Camp Nou menjadikan Atletico di tangga teratas liga, dua mata di hadapan Barca di tempat kedua. Tetapi Pique menegaskan perlumbaan gelaran masih hidup dengan hanya tinggal tiga perlawanan liga.
B

ercakap selepas perlawanan, dia berkata: “Kami dijangka menang, tetapi kami masih hidup. Kami mempunyai lebih banyak peluang dan kami bersaing dengan baik.

“Kami masih hidup, dan berdasarkan bagaimana La Liga bermain dan saya fikir kami masih mempunyai pilihan.

“Apa pun boleh berlaku, kerana itulah yang berlaku di La Liga.

“Memang benar bahawa Real Madrid, jika mereka memenangi keempat-empat perlawanan, akan menjadi juara, tetapi akan menjadi sukar.

“Saya rasa dengan memenangi tiga perlawanan yang tersisa, kami mempunyai pilihan. Idea kami adalah untuk memenangi setiap perlawanan dan bersaing hingga akhir.”