LaLiga Berita

Ayah Pep Guardiola tidak menolak kemungkinan kepulangan anaknya ke Barcelona

Ketika berbicara dengan Santiago Sotto di Radio Super Deportivo, Valenti Guardiola, ayah pelatih Manchester City dan mantan pelatih legenda Barcelona, ​​Pep Guardiola, menyatakan bahwa potensi kembali ke Catalonia untuk anaknya tidak dapat ditolak sepenuhnya.

Walaupun beberapa topik dibincangkan semasa wawancara, termasuk prospek Guardiola melatih pasukan kebangsaan Sepanyol – prospek yang tidak dipikat oleh ayah pengurus itu – Valenti memang berbicara tentang banyak hal mengenai kemungkinan rancangan Pep dalam masa terdekat.

“Saya tidak mahu Pep mengarahkan pasukan nasional Sepanyol. Sekarang, untuk kembali ke Barcelona sebagai pelatih atau sebagai orang yang memberi nasihat adalah sesuatu yang saya tidak boleh tolak,” kata ayah pengurus itu.

Tanpa memberikan sebarang kaitan, kenyataan Valenti akan menjadi alasan yang cukup besar untuk optimisme untuk kem Barca walaupun Pep kembali dalam kemampuan teknikal di luar jawatan pelatih. Di bawah lembaga baru Joan Laporta, Blaugrana pasti akan lebih senang melancarkan capet merah untuk menyambutnya pulang dengan penuh semangat kerana kelab itu kini sedang berusaha melepaskan diri dari keadaan sukar yang mereka alami.

Dan ketika berbicara mengenai hubungan Lionel Messi dengan Manchester City dan kemungkinan pertemuan semula dengan Pep di England, Valenti berkata:

“Pep dengan Messi di Man City? Saya tidak fikir bahawa ada kelab di dunia yang tidak mahu Messi.”

Dengan Guardiola mara ke final Liga Juara-Juara untuk Manchester City, jalan untuk pelatih Sepanyol dengan gergasi Inggeris itu nampaknya berturap. Bahkan di Sepanyol, masa depan Ronald Koeman sebagai jurulatih kelab masih belum dapat diputuskan seperti sekarang, dan apa sahaja yang mungkin dilakukan sehubungan dengan kedudukan pengurus dan calon seperti Pep akan lebih diterima daripada Xavi.

Sejauh Barcelona, ​​mereka memang bolih mendapat banyak keuntungan dengan Guardiola di kelab dalam jawatan apa pun, kerana mereka bertujuan untuk mengembalikan kegemilangan mereka yang dulu.