Berita

TERKINI: ‘Big Six’ Premier League umum tarik diri Liga Super Eropah

Keenam-enam pasukan Premier League yang terlibat dengan Liga Super Eropah telah secara rasmi menarik diri dari kejohanan elit itu, hanya 48 jam selepas ia dilancarkan.

Manchester City adalah kelab pertama yang menarik diri setelah Chelsea menunjukkan niat mereka untuk melakukannya dengan menyiapkan dokumentasi penarikan diri.

Empat pasukan lain – Arsenal, Liverpool, Manchester United dan Tottenham – semuanya mengikut jejak langkah yang sama.

Liverpool mengatakan penglibatan mereka dalam liga itu “telah dibatalkan”.

Manchester United mengatakan mereka “mendengar dengan teliti reaksi dari peminat kami, kerajaan UK dan pihak berkepentingan lain” dalam membuat keputusan mereka untuk tidak mengambil bahagian.

Arsenal meminta maaf dalam surat terbuka kepada peminat mereka dan mengatakan mereka “melakukan kesalahan”, sambil menambah mereka menarik diri setelah mendengar peminat dan “komuniti bola sepak yang lebih luas”.

Pengerusi Tottenham, Daniel Levy mengatakan kelab itu menyesali “kebimbangan dan kekecewaan” disebabkan oleh liga itu.

Chelsea mengesahkan mereka telah “memulakan prosedur formal untuk menarik diri dari kumpulan” yang mengusulkan Liga Super Eropah.

Liga itu dikutuk oleh peminat, pihak berkuasa bola sepak dan menteri kerajaan di UK dan seluruh Eropah oleh persatuan UEFA dan liga-liga lain di benua itu.

Kira-kira 1,000 penyokong berkumpul di luar stadium Chelsea di Stamford Bridge sebelum perlawanan menentang Brighton bagi memprotes penglibatan kelab mereka.

Chelsea masih belum mengeluarkan pernyataan yang mengesahkan pengunduran mereka, walaupun editor sukan BBC, Dan Roan melaporkan bahawa Chelsea telah memulakan prosiding untuk menarik diri dari kejohanan tersebut.

Pemain terkemuka di beberapa enam kelab itu juga menunjukkan tanda tidak setuju dengan Liga Super Eropah.

Kapten Liverpool, Jordan Henderson mengatakan di media sosial “kedudukan kolektif” pasukannya adalah mereka tidak mahu Liga Super menjadi kenyataan.

“Kami tidak menyukainya dan kami tidak mahu hal itu terjadi,” katanya.

Setelah City mengesahkan penarikan diri mereka, pemain sayap England, Raheem Sterling menyatakan di Twitter: “Ok bye.”

Belum ada pihak dari Sepanyol dan Itali yang mengeluarkan kenyataan setelah enam pasukan Premier League menarik diri.

Apa yang dikatakan oleh setiap kelab?

Lembaga Pengarah Arsenal mengatakan bahawa mereka tidak berniat “menimbulkan kebimbangan seperti itu” dan bahawa mereka menyertai Liga Super kerana mereka “tidak mahu ketinggalan” dan ingin memastikan masa depan kelab.

“Tujuan kami adalah untuk selalu membuat keputusan yang tepat untuk kelab bola sepak yang hebat ini, melindunginya untuk masa depan dan membawa kami ke hadapan,” tambah mereka.

“Kami tidak membuat keputusan yang tepat di sini, dan kami terima sepenuhnya.”

Manchester United mengatakan bahawa mereka “tetap komited untuk bekerja dengan orang lain di seluruh komuniti bola sepak untuk mencari jalan keluar yang mampan untuk menghadapi cabaran jangka panjang yang dihadapi dalam sukan bola sepak ini”.

Liverpool mengatakan bahawa kelab telah “menerima perwakilan dari pelbagai pihak berkepentingan utama, baik secara dalaman dan luaran” sebelum membuat keputusan dan mengucapkan terima kasih atas “sumbangan berharga” mereka.

Levy mengatakan bahawa Tottenham merasa “penting” untuk mengambil bahagian dalam “struktur baharu yang berusaha untuk memastikan permainan adil dan kelangsungan kewangan dengan lebih baik sambil memberikan sokongan yang meningkat secara signifikan untuk piramid bola sepak yang lebih luas”.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua penyokong yang menyampaikan pendapat mereka.”

Chelsea mengatakan bahawa setelah mempunyai “waktu untuk mempertimbangkan masalah ini sepenuhnya” mereka memutuskan bahawa “penyertaan mereka yang berterusan dalam rancangan ini tidak akan menjadi kepentingan terbaik kelab, penyokong kami atau komuniti bola sepak yang lebih luas”.

Manchester City mengatakan mereka telah “secara formal memulakan prosedur untuk menarik diri dari kumpulan yang merancang untuk mengadakan Liga Super Eropah”.