piala dunia Berita

Jepun membelasah Mongolia 14-0 dalam aksi kelayakan Piala Dunia

Jepun telah mengambil langkah besar menuju tahap berikutnya pada 2022 Piala Dunia FIFA dengan kemenangan 14-0 membelasah Mongolia.

Yuya Osako menjaringkan hatrik, sementara penyerang Liverpool yang dipinjamkan di Southampton, Takumi Minamino, juga merupakan antara pencetak gol ketika pasukan bos Jepun, Hajime Moriyasu membuat karya pendek dari keseluruhan pembongkaran cacing kerawit Mongolia di Chiba.

Kemenangan Kumpulan F menyaksikan skuad Jepun mara ke fasa seterusnya kejohanan kelayakan Asia untuk Piala Dunia 2022 jika mereka mengalahkan Myanmar ketika pasukan bertemu di Jepun pada 3 Jun.

Lapan pemenang kumpulan dan empat pasukan tempat kedua terbaik akan mara ke pusingan kelayakan ketiga yang dijadualkan bermula pada bulan September.

Bermain di Fukuda Denshi Arena kosong setelah Mongolia melepaskan hak hosting kerana peraturan karantina yang ketat di rumah, permainan ini sebahagian besarnya dikurangkan menjadi lebih sedikit daripada sesi latihan untuk pemain Jepun.

Gol Minamino meletakkan mereka di depan selepas 13 minit sebelum Osako meraih gol pertamanya 10 minit kemudian setelah berpusing dengan rapi pertahanan Mongolia.

Daichi Kamada membawa skor menjadi 3-0 pada minit ke-26 setelah melakukan hantaran lintang dengan pantas dari Junya Ito, dan Hidemasa Morita menjaringkan gol keempat tujuh minit kemudian.

Gol sendiri Khash Erdene Tuyaa lima minit sebelum rehat melengkapkan babak pertama yang mencekik untuk pasukan Mongolia, dan tekanan berterusan pada tempoh kedua, dengan Osako menjaringkan 10 minit keduanya setelah dimulakan semula dengan penamat yang lain, dan pemain gantian Sho Inagaki melanda gol Jepun ketujuh dengan baki 22 minit.

Junya Ito, Furuhashi dan Ito semuanya menjaringkan gol sebelum ribut gol lewat – termasuk tiga pada waktu berhenti – selesai dengan pencucian tanpa belas kasihan.