Liga Perdana Berita

Souness marah Liverpool ‘sentuhan mudah’ tetapi memuji Everton yang mengagumkan

Pasukan gergasi Jurgen Klopp kini telah tewas dalam empat perlawanan terakhir mereka di Anfield, dengan Toffees memperoleh kemenangan pertama  di gelanggang Anfield sejak 1999.

Pemain Richarlison dari Brazil menjaringkan gol pertama untuk pasukan Carlo Ancelotti yang gagah untuk memberi mereka pendahuluan awal sebelum Gylfi Sigurdsson menjatuhkan penalti lewat dalam kemenangan di Anfield yang telah 22 tahun di tunggu untuk Everton.

Pertahanan gelaran juara yang berkuasa kini mulai mengingatkan pada filem Titanic yang dilanda bencana. The Reds tiga mata di belakang Chelsea di tempat keempat dan kini juga kehilangan kapten Jordan Henderson kerana kecederaan dalam episod terbaru.

Souness, ketika berbicara mengenai liputan permainan Sky Sports, sangat kritikal terhadap Liverpool, kerana The Reds hanya mencetak satu gol dalam lima perlawanan terakhir liga di tempat sendiri.

Legenda The Reds mengasyikkan:

“Itu bayangan pasukan Liverpool. Main adil kepada Everton. Itu benar-benar pantas dilakukan oleh Everton, mereka ditetapkan untuk sulit bermain, Liverpool memiliki 71% bola tetapi itu adalah bola sepak yang rapuh untuk sebagian besar waktu, sedangkan mereka melakukan perniagaan, Everton.

“Dibela ketika mereka harus, penjaga gawang mereka telah membuat beberapa penyelamatan yang sangat bagus dan itulah sebabnya penjaga gawang menjaringkan gol.

“Sebagai penyokong Liverpool, saya sangat kecewa dengan pasukan saya. Mereka tidak kelihatan seperti mereka mempunyai tenaga, atau pertarungan sebenar, atau pencerobohan yang nyata terhadap mereka dan pasukan terbaik mendapat mata hari ini.

“10 minit pertama, saya menjangkakan reaksi pada separuh masa, saya rasa kita dapat melakukannya, menendang pada Kop kosong.

“Tetapi selepas 10 minit, itu juga pudar. Saya rasa tidak ada pemain Liverpool yang dapat datang ke sana dan menganggap mereka mempunyai permainan yang bagus malam ini.

“Apabila anda memikirkan pasukan Liverpool selama tiga tahun – pasukan yang tidak mahu ditandingi oleh pasukan, pasukan yang selalu berada di kaki depan, sangat agresif, semestinya seram untuk menentangnya kadang-kadang.

“Sekarang, semua orang mahu bermain menentang mereka. Mereka adalah sentuhan mudah, yang menyakitkan saya untuk mengatakan bahawa, mereka sentuhan mudah.

Liverpool berada di kedudukan seterusnya menentang Sheffield United yang berpenghuni di hujung minggu depan dengan minggu percuma untuk sementara berehat badan dan kaki yang letih.

Mari kita tunggu dan lihat apakah kapal Liverpool yang pernah menjadi raksasa itu dapat melepaskan diri dari batu.