Liga Perdana Berita

‘Seorang seniman dalam fikirannya’ – Arsene Wenger mengenai Takumi Minamino

Legenda Arsenal Arsene Wenger dengan bersungguh-sungguh memuji Takumi Minamino untuk penampilan golnya yang menggembirakan pada hari Sabtu setelah bekas pemain RB Salzburg itu melakukan kecurangan, benar-benar mengalahkan kapten dan penjaga gawang saingan dan menjaringkan gol dalam  gol tunggal Southampton yang membuat mereka seri dengan skuad Tuchel.

Takumi Minamino menjaringkan gol yang mengagumkan ketika dia mendapatkan umpan yang cemerlang, berlari mengelak pertahanan Chelsea, mengumpulkan ketenangannya, menipu dua pemain pertahanan di belakang mereka, dan memasukkan bola ke gawang kosong dengan mudah.

Itu semua dilaksanakan dengan hebat oleh penyerang Jepun berusia 26 tahun yang kelihatan tenang dengan segala kelicinan dan kemahiran pencetak gol semula jadi – sesuatu yang jarang di lihat oleh Liverpool buat masa lama.

Semuanya sangat menggembirakan, tentu saja, memandangkan ini adalah gol kedua MInamino hanya dalam tiga permulaan untuk Southampton.

Gerakan Minamino mengagumkan Arsene Wenger apabila bekas pengurus Gunners yang legenda memberikan penilaian yang cerah kepada pemain berusia 26 tahun itu di Bein Sports.

“Apa yang sangat menarik untuk ditonton penyerang adalah berapa kali Minamino mengangkat kepalanya untuk melihat di mana ‘penjaga gol itu berada,” kata Wenger.

“Saya rasa anda melihat dua kali, dengan jelas, di mana dia mengangkat kepalanya dan dalam keadaan tenang, dia tenang walaupun dia berada di bawah tekanan besar.

“Lelaki ini adalah seniman dalam fikirannya.”

Itulah dasarnya disimpulkan secara ringkas jenis pemain yang difikirkan Liverpool ketika mereka menandatanganinya dari RB Salzburg pada Januari 2020, mendapatkan seseorang yang sebelumnya telah memecahbelahkan mereka dalam pertemuan Liga Juara-Juara sebelumnya yang jelas mengagumkan Jurgen Klopp.

Pemain muda Jepun itu jarang tampil untuk Liverpool, tetapi ketika dia melakukannya, dia nampak sedikit kurang selesa.

Walaupun masih ada banyak lagi peluang untuk berprestasi bersama Southampton, Ralph Hasenhuttl sangat terkesan dengan potensinya, dengan mengatakan bahawa dia ‘bagus membawa bola’ tetapi ingin melihat pemain itu memperoleh lebih banyak kemahiran bertahan, dengan pasti dia akan sampai pada waktunya.

Tetapi yang positifnya ialah kita sudah mulai melihat sekilas karya menyerang yang mengagumkan di peringkat Liga Perdana sekarang kerana dia diberi kesempatan untuk mengekspresikan dirinya.

Ini adalah permulaan baru yang cemerlang di pantai selatan untuk penyerang muda Jepun.