LaLiga Berita

Real Madrid berlawan dengan tiga kemenangan walaupun Ramos di ketepikan

Juara bertahan LaLiga, Real Madrid – yang berada di ambang keadaan darurat awal tahun ini, setelah tunduk dari Supercopa de Espana dan Copa del Rey dalam jangka waktu seminggu – masih berada di belakang pendahulu Atletico Madrid.

Los Blancos juga tergelincir di La Liga sebelum akhirnya berjaya mendapatkan tiga kemenangan berturut-turut, dengan kemenangan terakhir menentang Valencia pada hari Ahad, yang dipimpin oleh Karim Benzema dan Toni Kroos untuk kemenangan 2-0 di kandang di Valdebebas. Permainan yang cukup selesa untuk juara bertahan sememangnya jauh dari bentuk serpihan yang mereka tunjukkan dalam kekalahan baru-baru ini menentang pasukan yang jauh lebih lemah.

Walaupun menghadapi perubahan yang dihadapi, Los Blancos tetap bertahan dalam perlumbaan gelaran, walaupun berada beberapa jarak di belakang Atletico Madrid. Konon, musim yang kurang hebat dari FC Barcelona juga membantu Real untuk terus berada di tempat kedua.

Dikelilingi oleh kecederaan dalam beberapa bulan terakhir – yang paling membimbangkan adalah masalah kecederaan lutut bagi kapten Sergio Ramos yang menjalani pembedahan awal bulan ini dan dijangka akan keluar selama beberapa minggu – Real Madrid entah bagaimana berjaya mengatasi kesukaran di padang tanpa dia.

Dengan lebih dari sepertiga skuad Real Madrid kini diketepikan, Zinedine Zidane terpaksa berfikir di luar paradigma, bahkan sehingga memungkinkan pemain seperti Sergio Arribas dan Marvin Park untuk masuk dalam pasukan, sesuatu yang lama di ingini oleh pengkritiknya sejak dia kembali ke Real Madrid.

Zidane kini berada di bawah tekanan besar, dikritik kerana mempraktikkan sikap pilih kasih untuk berpegang pada kumpulan pemain senior yang sama yang dia gunakan sejak bertugas pertama, dengan berkesan meninggalkan bintang baru yang berpotensi tanpa peluang untuk membuktikan nilai mereka.

Thibaut Courtois, Karim Benzema, Toni Kroos, Casemiro dan Luka Modric telah konsisten, dengan semua orang melakukan peranan mereka dalam menahan benteng dengan ketiadaan Ramos.

Los Blancos mempunyai kedudukan penting dalam Liga Juara-Juara menentang Atalanta, yang akan terbukti penting untuk mengekalkan harapan mereka untuk beberapa perak pada musim ini.