LaLiga Berita

Krisis semakin meningkat dengan Zidane di salahkan untk kemaluan Real Madrid

Menghadapi krisis ketiga, dan mungkin paling berbahaya dalam mantra keduanya dengan Real Madrid, bos Los Blancos, Zinedine Zidane mungkin memerlukan pemainnya untuk berjuang untuk masa depan ketua jurulatih terkenal mereka hujung minggu ini kerana mereka masih terguncang dari kejutan sengit mereka dengan kekalahan yang memalukan kepada kelab Segunda B divisyen tiga di Copa del Ray.

Kekalahan 2-1 yang memalukan pada hari Khamis ke kelab divisyen tiga, pasukan separuh profesional, Alcoyano telah dicat dengan teruk di seluruh bandar di Madrid sebagai salah satu rasa kemaluan terbesar yang pernah ditanggung oleh kelab ini. Dan ini juga cepat terjadi setelah kekalahan 2-1 kepada Athletic Bilbao di Supercopa de Espana dan meninggalkan juara La Liga tahun lalu dengan hanya satu kemenangan dalam lima perlawanan terakhir mereka di semua pertandingan.

Zidane, yang dirinya memang mengetahui keberatan tekanan yang akan di alami olihnya di Real, terutamanya bila kesukaran menimbul terutamanya dengan kemerosotan prestasi permainan pasukannya yang telah bertahun-tahun di anggap dengan saingan utama mereka, Barcelona, sebagai yang terunggul di Sepanyol, telah pun mencuba kecilkan kekalahan pada Alcoyano, dengan menegaskan ia tidak boleh dianggap memalukan, bersumpah pihaknya tidak akan kehilangan kepala mereka akibatnya kekalahan yang dahsyat itu.

Namun media Sepanyol tidak berkongsi sentimennya dan terus membelasah ketua jurulatih Perancis itu  untk tanggungjawabnya sebagai bos Los Blancos.

“Tidak ada yang dapat melepaskan diri dari bencana ini,” kata muka depan akhbar Marca, sementara harian AS menggambarkannya sebagai “memalukan”, sambil menambah status Zidane telah terjejas.

Jurulatih Perancis itu mendapati dirinya berada dalam situasi yang sama kurang dari dua bulan yang lalu setelah kekalahan mengejutkan kepada Alaves dan Shakhtar Donetsk, dan setelah itu pemainnya mengalami perubahan yang luar biasa dengan kemenangan lima perlawanan dalam liga.

Jurulatih Perancis itu juga menghadapi kritikan hebat pada bulan September 2019 berikutan kekalahan besar kepada Paris St Germain tetapi berjaya mengatasi ribut dengan akhirnya membimbing pasukan ke gelaran Sepanyol.

Zidane kini harus mengharapkan perubahan serupa ketika pasukannya mengunjungi Alaves di La Liga pada hari Sabtu, perlawanan yang tiba-tiba menjadi ‘mesti menang’ untuk maestro Perancis.

Walaupun tidak sukar untuk membayangkan Real di tempat kedua naik semula dengan cepat untuk menahankan spekulasi yang semakin meningkat mengenai masa depan Zidane di Los Blancos, kritikan semakin meningkat terhadap pengurusan skuadnya, terutama terhadap ketiadaan kepercayaannya pada pemain yang lebih muda dan kurang berpengalaman sangat mempengaruhi reputasinya.

Mithalannya, Luka Jovic baru-baru ini kembali ke Eintracht Frankfurt setelah 18 bulan sengsara di bawah Zidane dan dalam dua perlawanan di Bundesliga telah menjaringkan sebanyak gol seperti yang dia lakukan dengan Real, sementara Sergio Reguilon, Achraf Hakimi dan James Rodriguez juga berkembang sejak dilepaskan olih Zidane.

Sementara itu, pemain tengah Martin Odegaard, dilaporkan oleh media Sepanyol kian mencari keluaran pinjaman kerana kurangnya peluangpenampilan untuk pasukan pertama di bawah Zidane.

Tidak ada yang berani meragui bahawa pemain terkuat bermula 11 Zidane masih boleh mengalahkan sesiapa pada hari mereka tetapi kalendar yang melelahkan jelas mengambil berat pada kelas berat biasa seperti Karim Benzema, Luka Modric, Toni Kroos, Casemiro dan Sergio Ramos, yang jarang diberikan masa rehat yang mewah dari jadual mereka yang ketat.

“Musim ini kelihatan sangat gelap sekarang,” kata bekas penyerang Real, Fernando Morientes di radio Cadena Cope.

“Zidane tidak dapat menghadapi sepanjang musim dengan hanya 11 pemain.”