Ligue 1 Berita

Messi ke PSG dan Mbappe ke Real Madrid pastinya bukan impian kosong

Paris Saint-Germain berada di puncak tuntutan nyata terhadap kemenangan Liga Juara-Juara musim lalu, hanya untuk menghadapi tembok Bayern Munich yang tidak dapat diketepikan di jalan mereka dan harus puas dengan naib juara piala.

Namun, setelah mengalami bagaimana rasanya mendekati kemenangan, mereka sekarang sudah siap sepenuhnya untuk memasuki pertempuran, dan bersedia untuk menandatangani Lionel Messi musim panas depan, kerana kontrak bintang Barcelona itu dengan cepat berakhir tarikh.

Menurut Mirror, pemilik PSG kian sedang dalam keadaan serius meneroka kemungkinan untuk membawa Messi ke ibu kota Perancis, dengan bekas rakan serangan Barca dari Argentina dan rakannya Neymar, juga dengan rakan senegaranya, Leandro Paredes, kedua-duanya secara terbuka menyuarakan keinginan terbuka mereka untuk PSG menandatangani Messi, dengan pemain Brazil itu menyatakan “pasti, tahun depan kita mesti melakukannya”.

Kini kelab Paris harus mencari jalan untuk meninjau peraturan UEFA Financial Fair Play tanpa melanggarnya lagi. Manchester City juga secara terbuka diketahui sangat berminat untuk menandatangani Messi dan kedua-dua kelab bebas untuk membuka perbincangan dengan pemain itu mulai Januari.

Jadi adakah ini benar-benar menjadi percubaan untuk mengabungkan Neymar, Kylian Mbappe dan Lionel Messi? Ketiga-tiga dinamis di sisi yang sama? Memang pasangan yang terbaik sekali, tidak perlu dikatakan!

PSG sangat terdesak untuk memenangi Liga Juara-Juara, menandatangani Messi sebagai force majeure akan menjadi pemangkin pasti memberi mereka dorongan besar ke arah itu. Setelah jatuh dalam rintangan terakhir musim lalu tewas 1-0 kepada Bayern Munich dalam pertelingkahan yang sengit di final, juara Perancis itu kini masih mencari darah segar supaya membalas dendam. Sudah jelas bahawa pemain berkualiti Messi dapat membuat PSG tidak dapat dihentikan kali ini.

Pasangan penyerang di barisan depan dengan Neymar, Mbappe dan Messi di Liga Juara-Juara adalah sesuatu yang akan hebat di sambut oleh setiap peminat bola sepak. Namun, secara realistik, formasi serangan yang menggabungkan Neymar, Kylian Mbappe dan Lionel Messi mungkin berada di luar kawasan yang dapat dicapai kerana AS melaporkan bahawa jika Messi berpindah ke Paris Saint-Germain kemungkinan besar akan membuka pintu bagi Mbappe untuk berangkat ke Real Madrid sebab Los Blancos telah lama mengagumi pemenang Piala Dunia dan dapat menggunakan ini sebagai peluang mereka untuk menerkam.

AS lebih jauh menyatakan bahawa tidak mungkin PSG membayar gaji ketiga-tiga bintang tersebut, yang bermaksud bahawa Mbappe dapat dikorbankan supaya Real Madrid bermampu menandatanganinya. Kelab Perancis itu akan menuntut antara €150 juta dan €180 juta untuk pemain berusia 21 tahun itu, yang kontraknya sekarang berakhir pada tahun 2022.