Ligue 1 Berita

PSG melancarkan serangan menarik dalam pertempuran perpindahan Lionel Messi menjelang tarikh penting Januari

Masa depan superstar Barcelona Lionel Messi masih dalam spekulasi serius dan Paris Saint-Germain dilaporkan masih sangat berminat untuk membawa penyerang Argentina itu ke Paris, setelah memulai kempen publik mereka dalam usaha untuk mendapatkan jimat Braca, memasangkannya dengan bekas rakan serangannya Neymar Kylian dan Mbappe dengan harapan sungguh-sungguh untuk memenangi Liga Juara-Juara, setelah muncul naib juara musim lalu.

Panggilan telah pun bermula sebaik sahaja mereka mengalahkan Manchester United 3-1 pada hari Rabu malam dengan hanya keputusan seri yang diperlukan pada perlawanan seterusnya untuk memastikan tempat mereka di peringkat kalah mati Liga Juara-Juara dengan Neymar menjaringkan dua gol.

Kontrak Messi akan berakhir pada musim panas depan dan kapten Blaugrana kemudian dapat berunding dengan kelab-kelab saingan pada 1 Januari, dan Neymar tidak membuang masa di Old Trafford untuk menjelaskan keinginannya.

“Yang paling saya mahukan adalah menikmati bermain dengannya lagi,” kata pemain Brazil itu.

Ditanya mengenai kemungkinan perjumpaan berikutan keadaan kewangan Barcelona yang tidak menentu – yang akan memastikan tidak ada Camp Nou kembali untuk pemain berusia 28 tahun itu – dia menambah: “Dia boleh bermain dalam peranan saya, itu tidak akan menjadi masalah dengan saya!”

Kemudian muncul permintaan tegas kepada ketua kelab: “Pasti, tahun depan kita harus melakukannya.”

Tidak ada keraguan bahawa walaupun Messi berusia 35 tahun pada musim panas tahun depan, pemilik Qatar Qatar telah meneliti bagaimana mereka dapat membuat perjanjian berjalan tanpa risiko terjatuh dari peraturan Financial Fair Play. Manchester City juga berminat untuk terus mengejar Messi dan semuanya akan turun lagi pada menjadikan segi kewangan licin di Etihad juga.

Amerika Selatan, Leandro Paredes, rakan sepasukan antarabangsa Messi, menyatakan harapannya dan skuadnya setelah Neymar menyuarakan perasaannya mengenai perkara itu:

“[Lionel] Messi di PSG? Saya harap begitu, kita semua mahu dia datang tetapi itu adalah keputusannya.

“Kami mempunyai skuad yang luar biasa, pemain yang baik, orang yang baik, kami [mesti] memanfaatkannya.

“Seperti yang telah saya katakan, saya harap Leo akan membuat keputusan terbaik untuknya, tetapi kami akan menyambutnya dengan tangan terbuka.”
S

udah menjadi modus operandi Barcelona pada masa lalu bahawa pemain mereka akan tampil di depan umum untuk menyatakan keinginan mereka untuk rakan sepasukan baru.

Sekarang, prosesnya telah terbalik dengan kasut dengan kuat di sebelah kaki ketika Neymar – teman rapat Messi dan yang Argentina telah meminta ketua Barca untuk menandatangani semula pada tahun 2019, hanya untuk dibiarkan kecewa oleh lembaga Barca sebelumnya – kini mengambil memimpin.

Barcelona, ​​yang akan mengesahkan dewan baru dan presiden baru pada akhir Januari, masih menaruh harapan untuk meyakinkan Messi untuk terus berada di Catalunya walaupun sudah 12 bulan melancarkan rollercoaster – yang akhirnya menyebabkan pengunduran diri Josep Maria Bartomeu.

Messi ingin sekali memenangi satu mahkota Liga Juara-Juara terakhir sebelum bersara, dia mungkin memutuskan untuk pergi sebelum orang baru di pucuk pimpinan itu bahkan berpeluang untuk melangkah lebih tinggi dari ambang Barca.

Kelab Parisien, anggota elit Eropah, berada dalam mod ‘win-now’ dan boleh menjadi pertaruhan terbaiknya untuk mendapatkan satu lagi trofi Liga Juara-Juara.