Eropah Berita

Anak legenda mahu baju No. 10 Messi ditamatkan untuk menghormati ayah

Legenda Argentina Diego Maradona, meninggal pada 25 November kerana serangan jantung, telah bermain untuk beberapa kelab sepanjang kariernya, terutama Boca Juniors, Barcelona dan Napoli. Dan sekarang anak sulungnya mengatakan bahawa dia mahu melihat jersi No. 10 Barcelona bersara di sarakan  dan di kelab lain yang dimainkan oleh ayahnya.

Ketika ditanya lebih lanjut apakah semua jersi No. 10 harus dihentikan seperti yang disarankan oleh pengurus Marseille Andre Villas-Boas, Diego Maradona Junior memberitahu Marca:

“Dalam pasukan yang dimainkannya [Maradona], saya percaya, termasuk Barcelona. Tanpa keraguan.”

Pemikiran Maradona Jr cenderung seperti itu kerana Napoli mengundurkan jersi No. 10 untuk menghormati Maradona pada tahun 2000, yang menjaringkan 115 gol dalam 259 perlawanan dan membantu kelab Itali itu meraih dua gelaran Serie A pada tahun 1987 dan 1990, juga sebagai Piala UEFA pada tahun 1989.

Namun dua tahun kemudian, FIFA menyekat Persatuan Bola Sepak Argentina (AFA) untuk menarik jersi No. 10 sebagai penghargaan kepada Maradona kerana jersi itu dipakai oleh Lionel Messi, yang juga membawa nombor itu di Barca.

Sebagai tarikan, di kelab lain di mana Maradona bermain, Ivan Rakitic memakai nombor itu di Sevilla, Carlos Tevez di Boca, Mauro Formica di Newell’s Old Boys dan Gabriel Florentin di Argentinos Juniors.

Maradona Jr mengatakan bahawa dia sangat terharu dengan penghormatan Messi kepada ayahnya setelah pemergiannya. Messi, peminat Newell yang setia, telah memakai jersi No. 10 Newell di bawah kemeja Barca dalam perlawanan Ahad menentang Osasuna dan telah melepaskan jersi Barca untuk menunjukkan jersi Newell no. 10 sebagai penghormata kepada bekas pelatih dan rakannya setelah mencetak gol.

“Ia sangat menyentuh hati,” kata anak Maradona berusia 34 tahun itu. “Terdapat hari-hari yang penuh emosi.

“Apa yang dilakukan Leo itu istimewa, sangat indah. Itu benar-benar menyentuh saya. Dan membuat saya menangis, sama seperti penghormatan Napoli, Gimnasia dan Boca. Saya merasa sangat bangga dengan warisan yang ditinggalkan ayah saya.”