Global Berita

Hubungan istimewa antara dua genius generasi, Messi dan Maradona

Mungkin tidak dapat dielakkan apabila setiap kali nama Diego Maradona disebutkan, nama Lionel Messi entah bagaimana akan terlibat, dan sebaliknya, berdasarkan kedudukan, kewarganegaraan dan status peribadi mereka dalam arena bola sepak.

Kedua ikon itu memang tidak dapat dipisahkan ketika perbincangan menyentuh mengenai sejarah bola sepak Argentina kerana pasti akan ada perbandingan antara mereka sebab pertalian yang mereka berdua berkongsi, dan juga merupakan turunan dari budaya yang sama.

Mereka adalah pewaris berturut-turut identiti bola sepak Argentina yang dominan dan unik, hampir serupa dengan sihir mereka di padang kerana perbezaan di antara watak mereka. Maradona mendahului Messi dalam sejarah. Ada Maradona dan kemudian ada Messi.

“Leo dibesarkan menonton video Maradona,” kata ayah Messi, Jorge, dalam petikan yang dikeluarkan oleh Diario Sport. “Kami memberikannya kepadanya.”

Menariknya, Maradona adalah jurulatih Messi selama dua tahun bila tokoh lama itu di pimpinan pasukan kebangsaan Argentina, antara tahun 2008 dan 2010. Maradona mengurus Messi dan memberinya keunggulan dalam persiapan, dan bahkan pada masa-masa awal itu dapat dilihat bahawa mereka asasnya berbeza dari segi watak dan tingkah laku.

Sebagai satu, Maradona selalu menunjukkan kecenderungan untuk memuji Messi secara terbuka dan secara serentak mengkritiknya secara konstruktif, yang menyebabkan hubungan yang orang lain anggap lebih berdasarkan pada rasa hormat dan kekaguman yang tulen dan bukan sekadar persahabatan sahaja. Setelah semua hubungan bermula dari bola sepak, semangat bersama mereka berdua berkongsi dengan bersemangat dengan setiap serat di badan mereka.

“Kerana menghormati Leo, saya tidak mahu mengatakan apakah dia lebih baik atau saya lebih baik,” kata Maradona ketika diminta membandingkan dirinya dengan Messi.

“Anda harus meninggalkannya sendirian. Saya sangat menyayanginya dan saya menikmatinya setiap kali melihatnya di padang. Tetapi dia tidak mempunyai keperibadian untuk menjadi pemimpin.”

Dan Messi mengatakan ini tentang Maradona ketika waktunya tiba untuk memimpin Argentina:

“Kami tahu apa maksudnya Maradona untuk pemain Argentina. Dia menyokong kami secara asasnya, kerana orang-orang mendengar apa yang dia katakan dan ada baiknya dia bersama kumpulan ini. Apa yang dia katakan dianggapkan suci.”

Maradona dan Messi. Dua orang Argentina yang terkenal dan dominan dengan warisan unik dan tak tertandingi mereka sendiri dalam sejarah sejarah bola sepak, sejarah yang dikongsi sebahagiannya di Argentina dan Sepanyol. Maradona mempunyai masa dua tahun yang singkat dengan Barcelona dan satu musim di Sevilla sementara Messi telah menghabiskan keseluruhan karier seniornya dengan Barcelona. Maradona lebih suka menjalankan perdagangannya di Serie A Itali dan merupakan dewa Napoli yang tidak dipertikaikan, sementara Messi masih dianggap paling terkenal oleh kebanyakan orang sebagai dewa bola sepak Barcelona.

Kedua-dua ikon itu bermain dengan sangat memikat hati orang Argentina di pentas antarabangsa, dengan bekas maestro itu mengangkat negara yang terobsesi dengan bola sepak ke peringkat tertinggi dalam pertandingan Piala Dunia, terutama dengan kemenangan legenda ‘Tangan Tuhan’ menentang England pada tahun 1986.

Yang lebih muda, tidak kurang juga seorang maestro, masih melemparkan sihir terpesona di lapangan walaupun memasuki awal tahun senjanya.