Liga Perdana Berita

“Saya akan menjadi gila!” – Klopp mengejek penyiar UK

Sebagai jangkaan perubahan yang sangat pendek minggu depan, jurulatih Reds yang biasanya tidak dapat ditinggalkan melepaskan ketidakpuasaannya pada penyiar.

Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp telah melepaskan kemarahannya pada pihak penyiar dari Britain kerana tidak menyesuaikan jadual mereka untuk menampung wabak coronavirus, dengan menyatakan mereka tidak peduli dengan kesejahteraan pemain.

The Reds akan bermain di Liga Juara-Juara pada Rabu malam menentang Atalanta sebelum dipaksa untuk bermain pada perlawanan tengah hari Sabtu menentang Brighton di Liga Perdana.

Dengan pasukan Klopp kekurangan pemain kerana kecederaan, The Reds mengalami satu lagi kecederaan pada hari Ahad setelah Naby Keita terpaksa keluar dalam kemenangan 3-0 mereka menentang Leicester City.

Bercakap selepas perlawanan, Klopp mengejek penyiar, meminta mereka untuk memastikan kelab tidak dipaksa untuk bermain begitu banyak permainan dalam jangka masa yang tertekan.

“Tidak pernah mengenai kami ketika saya membicarakannya, ini mengenai semua pemain. Sekiranya anda tidak mula bercakap dengan BT (Sport), kita semua sudah terhabis,” kata Klopp kepada Sky Sports.

“Sky dan BT harus berbincang kerana jika kami terus bermain pada hari Rabu dan Sabtu (pukul 12:30), saya tidak pasti sama ada kami akan menamatkan musim dengan 11 pemain.

“Saya tahu anda (penyiar) tidak peduli dan itulah masalahnya. Kami sudah lama membincangkannya dan tidak ada yang berlaku.

“Saya tidak bercakap mengenai Liverpool, saya bercakap tentang semua pemain bola sepak di luar sana. Semalam, (Gerard) Pique cedera lutut yang sangat besar. Hari ini, (Bukayo) Saka, mungkin, saya tidak pasti, kecederaan lutut – dia bermain ketiga-tiga permainan untuk England semasa rehat antarabangsa.

“Sekarang orang memberitahu kami untuk memutar pemain tetapi siapa? Kami mempunyai beberapa pemain yang berpengalaman tetapi yang lain adalah kanak-kanak.

“Ini masalah besar. Rabu dan Sabtu 12:30 adalah masalah penyiar dan tidak lain. Kami bermain menentang Atalanta pada hari Rabu dan kemudian 12:30 (Sabtu) menentang Brighton. Ini hadiah Krismas awal. Kami akan muncul di sana gementar. Saya berfikir untuk menghantar mata. Begitulah keadaannya. ”

Sebagai tindak balas terhadap tuduhan Klopp, pewawancara di Sky mengemukakan kontrak yang disepakati oleh kelab dengan penyiar – suatu perkara yang menyentuh hati Klopp.

“Tuan-tuan, mulailah bercakap dan membuat keputusan. Saya suka hubungan dengan anda. Sekiranya ada yang memberitahu saya mengenai kontrak, saya akan benar-benar hebat. Kerana kontrak ini tidak dibuat untuk musim Covid,” lanjut Klopp.

“Kita semua harus menyesuaikan diri. Semuanya sudah berubah, tetapi kontrak dengan penyiar masih: ‘Kami mempunyai ini, jadi kami menyimpan ini’. Apa? Semuanya berubah, seluruh dunia berubah!'”

Pengurus Chelsea, Frank Lampard juga sebelumnya meminta pertandingan Sabtu awal dibatalkan sama sekali setelah pasukannya terpaksa bermain perlawanan selepas rehat antarabangsa.